Närodlat lockar tusentals på nätet

Varannan torsdagkväll uppstår ett folkmyller på Strömsholmen. Under en halvtimme byter grönsaker, kött och bakverk ägare.

Lou Norén, initiativtagare till REKO Eskilstuna överlämnar lammkorv och äppelmust till Lina Hammarström. "Det känns bra att stötta de lokala matproducenterna", säger hon.

Lou Norén, initiativtagare till REKO Eskilstuna överlämnar lammkorv och äppelmust till Lina Hammarström. "Det känns bra att stötta de lokala matproducenterna", säger hon.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna kommun2019-10-07 10:09

Ett tiotal bilar med öppna bakluckor drar till sig nyfikna blickar från förbipasserande. En kvinna kör iväg med grönsaker på cykelns pakethållare, en annan fyller en medhavd väska till bredden. Här möter småskaliga livsmedelsproducenter konsumenter som uppskattar närodlat. Beställningen sker på nätet, sedan träffas säljare och köpare utan mellanhänder. Reko Eskilstuna har på drygt ett år vuxit till 3407 medlemmar. 

– Istället för att folk åker runt till gårdsbutiker så kommer gårdsbutikerna in till stan. Fördelarna är många, det är miljömässigt och tack vare att det är förhandsbeställt så blir det inget matsvinn, säger Lou Norén, initiativtagare och numera en av tre ideellt arbetande administratörer av Facebooksidan.

Affären mellan producent och konsument sker uteslutande på den sociala medieplattformen. Där lägger producenten upp information kring vad som erbjuds inför utlämningen och köparen lägger sin bindande beställning i kommentarsfältet. Betalning görs direkt till producenten. Tillåtna varor är livsmedel och direkta biprodukter, så som lammskinn. Sedan överlämnas varan, exempelvis fisk, honung eller grönsaker utan mellanhänder. Varje enskild producent har eget ansvar för att lagar och regler efterlevs.

– Det ska vara schysst för alla, Reko står för rejäl konsumtion. Vi har en överenskommelse med kommunen som tycker att det är en bra grej, det är alltså inte frågan om någon torghandel. Det sker ingen försäljning på Strömsholmen.

Själv överlämnar Lou Norén för dagen korv, äppelmust och marmelad från gården Kalkugnstorp utanför Kjula som hon äger tillsammans med maken Mats Neihoff. 

– Man får ett större kundunderlag, vi har tre tusen potentiella kunder. Alla de kommer med största sannolikhet inte till min gårdsbutik eller när jag står på en marknad. 

– Det känns bra att stötta de lokala matproducenterna, säger Lina Hammarström och tar emot sin beställning av lammkorv och äppelmust.

Reko är en gräsrotsrörelse som startade i Finland och är på stark frammarsch i Sverige. Ofta används benämningen rekoring.

– Det är en krets av likasinnade som hittar varandra. Det är ju ett slutet sällskap så tillvida att man måste vara med i gruppen. Rekoringarna har exploderat de senaste åren. Nyköping var först i Sörmland. Förutom vår grupp finns det även i Mariefred och Järna, säger Lou Norén.

Annica Selegård har hämtat ut veckans grönsakskasse från Mylla andelsjordbruk i Näshulta.
Annica Selegård har hämtat ut veckans grönsakskasse från Mylla andelsjordbruk i Näshulta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!