Tre fjärdedelar av den styrande majoriteten i Västerås, S, MP och L har beslutat att Västerås flygplats ska avvecklas.
Det kommunägda flygplatsbolaget har gått med mångmiljonunderskott i flera år. För 2019 var resultatet -24 miljoner kronor, eller hela -140 miljoner när notan för de senaste fyra verksamhetsåren adderas.
För att kunna fortsätta verksamheten, som innefattar persontrafik med Ryanair, krävs dessutom investeringar i banbeläggning på 80-120 miljoner kronor, enligt VLT.
VLT, som var först att rapportera om flygplatsnedläggningen, skriver att det lär ta "några år" att stänga flygplatsen då det finns avtal och anställningar som löper.
För kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S, kom nedläggningsbeslutet inte som en överraskning.
– I Västerås har de hamnat i en position där de blivit uppbundna och tvingade att stoppa in enorma summor varje år för att upprätthålla en fungerande grundstruktur. Det går inte i längden. Det är därför som vi inte kommer att gå in med skattepengar för att utveckla vår flygplats. Det överlåter vi på marknadsaktörerna.
På flygplatsen i Västmanland finns, förutom Ryanair, flera verksamheter vars framtid plötsligt är högst oviss.
David Hofmann, vd för Eskilstuna Logistik och Etablering AB, där Eskilstuna flygplats AB ingår, ser stängningen av flygplatsen i Västmanland som en möjlighet för Eskilstuna.
– Det är förstås tråkigt ur Västerås perspektiv. Spontant kan jag känna att det borde finns möjligheter för att verksamheter som finns där, över tid, kan bli en del av utvecklingen i Eskilstuna, säger David Hofmann.
Hur tänker du?
– Det finns diverse flygklubbar och utbildningar som sker i Västerås i dag. Kan de inte fortsätta bedriva den i Västerås så borde Eskilstuna kunna vara ett alternativ.
Hur en nedläggning av flygplatsen i Västerås påverkar Eskilstunas möjligheter att få internationell flygplatsstatus (vilket regeringen nyligen sagt nej till) och de storvulna utvecklingsplanerna för flygplatsen, är för tidigt att säga, menar David Hofmann.
– Det går inte att säga just nu. För Eskilstuna kan det få positiva effekter men låt oss se vad det blir.
Gäller "den enes död den andres bröd" även i flygplatsbranschen?
– Det är hårt uttryckt, men om bolag och verksamheter i Västerås vill fortsätta så borde närliggande flygplatser som kan utveckla nya tjänster ha möjlighet att kliva in.
Finns det förutsättningar i dag för att ta emot nya verksamheter i Kjula?
– Det får vi titta på.
Kommer ni att kontakta verksamhetsutövarna i Västerås och erbjuda möjligheten till en flytt?
– Ja, det är väl inte omöjligt att såna kontakter tas.
Hade du någon föraning eller kunskap om beslutet som drabbar flygplatsen i Västerås?
– Det är ingen hemlighet att ekonomin har varit väldigt pressad, och att flygplatsen i Västerås varit starkt ifrågasatt politiskt, under lång tid. Om vi tycker att det är tufft här så är det betydligt större belopp man pratar om i Västerås och vi vet hur diskussionerna går här i Eskilstuna. Det var väl inte helt oväntat, säger han.
Det preliminära resultatet för Eskilstuna flygplats 2019 är, enligt David Hofmann, cirka -8 miljoner kronor. Enligt budgeten för 2020 ska resultatet bli bättre i år, men fortsatt negativt.