Efter årsskiftet har den som flyttar till Eskilstuna, och får ett heltidsjobb i kommunen, möjlighet till förtur i bostadskön. På bolagets hemsida beskrivs det nya greppet som ett sätt att skapa förutsättningar för Eskilstunas fortsatta utveckling.
Enligt det kommunala bostadsbolagets styrelseordförande Bertil Andersson (M) ska ett tiotal lägenheter inledningsvis ingå i konceptet som benämns "näringslivsförtur".
– Vi avsätter bostäder för människor som bor minst tio mil eller har en timmes restid till Eskilstuna. Är man villig att flytta hit för ett fast arbete så hjälper vi till med lägenhet.
För närvarande står cirka 29 000 personer i Kommunfastigheters bostadskö. Enligt bostadsbolagets hyresenhet har ett par potentiella inflyttare redan aviserat intresse av att nyttja snabbspåret. Några kontrakt har ännu inte skrivits.
Konceptet är inte nytt och används bland andra av Linköpings kommunala bostadsbolag – AB Stångåstaden: "Då ett företag, som är under etablering eller expansion till fördel för Linköpings utveckling, är i behov av rekrytering från annan ort kan den nyanställde erhålla förtur".
Av Kommunfastigheter beskrivs kriteriet med att "företag inom Eskilstuna kommun ska kunna anställa den kompetens som inte finns i Eskilstuna".
– Det utgår från sysselsättning och skatteunderlag. Det kanske kommer att handla om lite högre befattningar på exempelvis Volvo, Assa eller tingsrätten, personer som vill skriva sig i stan och bli skattebetalare i Eskilstuna, säger Bertil Andersson.
Carin Kuutman (V) sitter i Kommunfastigheters bolagsstyrelse. Hon har argumenterat mot förturen, och tror att de som får jobb och vill flytta till Eskilstuna gör det ändå.
– Någon större effekt på skatteintäkterna tror jag inte det blir. Jag vet att flera allmännyttiga bolag erbjuder det men från Vänsterpartiets sida tycker vi inte att det nödvändigt. För dem som har pengar finns det ingen bostadsbrist. Även om man inte vill köpa bostad är det inte svårt att få hyra av privata fastighetsägare om man talar om vem man är, säger hon.
Carin Kuutman anser att majoritetens bostadspolitik förändrats tydligt det senaste året.
–Först ställde man inkomstkrav (för att få hyra lägenhet i tre utpekade bostadsområden), sen kom beslut om att sälja ut delar av allmännyttan och nu kommer det undantag från bostadskön. Det är en tråkig utveckling. Folk måste ju ha någonstans att bo.