Janne Ekström är lärare i religion och historia på rekarnegymnasiet. Han har noterat att gymnasieskolornas lärplattform Itslearning i Eskilstuna fungerar. Men bara till en viss gräns.
– Säg att det fungerar ganska bra mellan klockan 8 och kvart i nio på morgonen. I takt med att fler och fler kopplar in sig märks att datorerna börjar på att sagga och slutligen hänger de upp sig helt och hållet.
– Det börjar lysa "error 505" på dataskärmarna och så är de körda fram till sena eftermiddagen.
För att Janne Ekström ska kunna nå sina elever, och för att de ska kunna nå honom har han skapat en blogg, som blir en plattform för honom själv och eleverna.
Men vill man nå honom med ett par glada tillrop för det berömvärda innovativa greppet viftar har lite med ena handen och menar att det inte är så särskilt märkvärdigt.
– Det får helst inte bli för många kanaler, jag vet det, men det minst lika viktiga är att vi inte står där med en kraschad sida på måndag.
Janne vill gärna peka på att det är idrottslärarna som står inför de riktigt stora utmaningarna.
– Det är de som har de verkligt stora grupperna med över 400 elever vardera. Eller de som jobbar på byggprogrammen som ska se att kunskaperna om ritningsläsning sitter som de ska.
På Rekarnegymnasiet tittar man även på hur man löser distansundervisningen på Mälardalens högskola.
Sofia Rytterström, biträdande rektor på Rekarnegymnasiet, känner ingen större oro för att luften ska gå ur eleverna nu när ansvaret för skolgången hamnar på dem själva. Och hon är definitivt inte orolig för lärarna. Vad som oroar henne är om de elever som just nu går ute på praktik på företag börjar skickas hem.
Allt det andra går att lösa med att skolavslutningen kanske blir senarelagd, eller att man kanske tar en period med längre dagar i skolan.
– Allt det hänger på regering och riksdag, det är deras beslut. Och så hänger det på hur långvarigt det här med coronaviruset blir, säger hon.
Byggläraren Bo Sandberg nickar instämmande:
– Förlorad praktik går att hämta in senare.
Janne Ekström är orolig för att skolan som den trygga punkten för många av sina elever försvinner.
– När vi först hörde talas om att gymnasieskolorna kanske skulle stängas så var det förstås flera elever som sa: Åh, vad skönt. Men ju närmare vi kom det skarpa läget så byttes det ut mot en uppriktig oro. Vad händer nu?