Vid ett plötsligt hjärtstopp slutar hjärtat att pumpa ut blod i kroppen. Det är direkt förödande för kroppens organ och en katastrof för hjärnan som är beroende av syresatt blod för att kunna fungera. Utan hjälp avlider man inom ett par minuter.
Genom omedelbara insatser med hjärt-och lungräddning, HLR, kan de viktigaste vävnaderna i kroppen syresättas till dess att mer avancerad sjukvård når fram.
– För varje minut som går efter ett hjärtstopp minskar chansen att överleva med tio procent. Allmänhetens insatser är helt avgörande här, säger brandmannen Christian Joelsson.
Han är en av fem instruktörer på HLR vid räddningstjänsten i Eskilstunas och håller kontinuerligt utbildningar på området.
– Det känns som att allmänheten har ganska goda kunskaper om HLR, sen kan det så klart fallera i skarpt läge. Det kan bli stressigt när det är allvar, men det är bättre att agera än att stå vid sidan och titta på, säger han och fortsätter:
– Jag tror att många skulle behöva bekanta sig lite mer med en hjärtstartare. De har blivit mer användarvänliga och det är ett hjälpmedel som kan vara helt livsavgörande.
Räddningstjänsten i Eskilstuna åker på drygt 70 fall av hjärtstopp varje år. Inte sällan har privatpersoner då påbörjat HLR innan styrkan nått fram.
– Under 2018 hade vi tolv överlevande vid de tillfällen som räddningstjänsten nådde fram först. Det omfattar också våra deltidsbrandmän och brandvärn, som i många fall gör störst nytta då de verkar i områden dit det tar lång tid innan ambulans når fram, säger Christian Joelsson.
Han menar att HLR-kunniga privatpersoner är ovärderliga under de första kritiska minuterna efter ett plötsligt hjärtstopp.
– Vi kommer alltid att vara tvåa på bollen och en påbörjad insats med kompressioner och i bästa fall även inblåsningar är avgörande för ett lyckligt slut.
Sedan kravet på att utföra inblåsningar slopades för personer som inte har utbildning i HLR har antalet överlevande vid plötsligt hjärtstopp ökat.
Harald Lindén är HLR-ansvarig på Region Sörmland och ordförande i svenska HLR-rådet region öst.
– Ringer någon in till oss vid ett hjärtstopp och säger att de inte har HLR-kunskap beskriver vi inte momentet inblåsningar längre. Det är trots allt bättre att fokusera på att göra bra bröstkompressioner än ingenting alls, säger han.
Harald Lindén berättar att man inom sjukvården också skiljer på vuxen-HLR och hjärtstopp som drabbar barn.
– Med vuxna handlar det nästan alltid om ett kardiellt fel och när ett sådant hjärtstopp inträffar har personen redan mycket syre i blodet. Då blir fokus att med hjälp av kompressioner få cirkulation på blodet.
Vid hjärtstopp hos barn handlar det sällan om ett klent hjärta. Då är det istället andningen det är problem med och då gäller det i första hand att tillsätta syre.
– Efter att ha kontrollerat medvetandet och andningen hos barnet börjar man med att göra fem stycken inblåsningar. Vid hjärtstopp kan det inte bli sämre – att du agera är avgörande. Hjärtat kommer, utan hjälp, inte hoppa igång av sig själv, säger Harald Lindén.
Han har full förståelse för att människor ryggar för att ingripa vid situationer med hjärtstopp, men skickar ändå med en uppmuntran till att agera.
– Det är viktigt att ha med sig att man gjort allt vad man kunde. Vi kommer aldrig att kunna rädda alla som drabbas av hjärtstopp, men alla ska få samma chans, säger Harald Lindén.