Om en kommun åtar sig uppdraget att samla in förpackningar eller tidningar krävs full kostnadstäckning från producenten. Insamlingen får inte finansieras av kunden som den gör i dag i Eskilstuna och Strängnäs.
– Vi har tidigare kunnat bestämma att villor ska ha färgsortering av allt avfall och i en och samma taxa. Detta för att få en större och bättre insamling, säger Vesa Hiltula, återvinningschef på Eskilstuna Energi och miljö, EEM, och fortsätter:
– Vid flerfamiljshus erbjuder vi att hämta förpackningar och tidningar mot faktura, då dessa inte ingår i den ordinarie avfallstaxan. Här är det fri konkurrens i dag.
Avfall Sverige har låtit utreda förutsättningarna för en kommun att engagera sig i det nya systemet för insamling av förpackningsavfall och returpapper. Systemet bygger på insamling av någon aktör som fått tillstånd att ha ett insamlingssystem.
– Det som gäller då är att producenten ska stå för hela kostnaden. Vi kommer även i framtiden kunna erbjuda samma hämtning som vi erbjuder i dag, men att fakturan för de delarna då skickas till producenten i stället för till fastighetsägaren.
Den nya förordningen 2021 gör avfallstaxan lägre för alla.
– Avfallstaxan kommer att bli lägre även för de som bor i villa 2021. Det förhandlas i dag om vem som ska bli producent. Förslaget som framkommit hittills skulle medföra att vi fortsättningsvis kan hämta även förpackningar och tidningar från villaägarna, men att den delen av fakturan går helt till producenten i stället.
Går det att sänka avfallstaxan ännu mer?
– Ju bättre man sorterar desto billigare blir det, så enkelt är det. Om alla tidningar och förpackningar sorteras rätt får producenten betala mer. Då blir det mindre restavfall från konsumenterna och lägre avfallstaxa. Men taxan täcker mer än bara sophämtningen, till exempel återvinningscentraler, fasta kostnader, administration och information.
Från 2021 är kravet att 60 procent av alla bostadshus ska ha bostadnära insamling i landet. 2025 ska 100 procent ha det, med vissa få undantag.
– Vi klarar kraven 2021 med råge. I Eskilstuna och Strängnäs har 100 procent av villorna färgsortering redan nu. Flerfamiljshus i Eskilstuna har cirka 70 procent och i Strängnäs närmare 50 procent bostadsnära insamling. Sammanslaget har vi över 60 procent. Innan 2025 har vi 100 procent bostadsnära insamling i Eskilstuna och Strängnäs, konstaterar Vesa Hiltula.