Nytt ljus ska göra Stadsparken tryggare

Stadsparken i Eskilstuna ska utrustas med ny och bättre belysning som ska ge en tryggare park att vistas i.

Cykelbanan i Stadsparken ska utrustas med ny belysning.

Cykelbanan i Stadsparken ska utrustas med ny belysning.

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna kommun2019-10-17 08:19

I två dagar har man från kommunens sida prövat ny och effektivare belysning längs med cykelvägen i Stadsparken i  Eskilstuna.

– Det var ett givande försök och gav oss resultatet att det inte kommer att räcka med bara nya gatulampor, säger Cecilia Söderholm, som är landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen och som jobbar med stadsutvecklingen av Stadsparken.

– Vad som måste till är ett kompletterande ljus, som vi kan lysa upp vegetationen närmast vägen med. Och sannolikt måste vi sedan gå in och kanske såga av en och annan gren bland träden.

Bättre ljus över cykelvägen ser ut att ofelbart leda fram till att man skapar ett intryck av att allt runt det som blir upplyst blir sänkt i ett kompakt mörker.

– Det leder inte fram till att vi ökar på känslan av en tryggare och tillgängligare park, säger Cecilia Söderholm.

Försöket har också gett svar på frågor om något ljus är direkt olämpligt:

– Ett ljus som vi kan välja bort helt var det som nästan upplevdes som bländande.

Men allt nytt ljus som testats är överlägset det befintliga som i sina kupoler skickar i väg ljus åt alla håll. De nya lamporna bedöms dessutom som avsevärt mycket driftsäkrare och energisnålare.

Nytt ljus ska inte behöva dröja så länge, men ingen törs i dag säga exakt när man kan inleda projektet.

I första etappen räknar man med att helt byta ut mellan 40 och 50 belysningsstolpar och lite längre fram ska man även titta på Stadsparkens båda lekplatser.

Inte helt enkelt att skapa en gatubelysning som automatiskt gör en park tryggare och tillgängligare. "Men det ska gå", menar projektledaren.
Inte helt enkelt att skapa en gatubelysning som automatiskt gör en park tryggare och tillgängligare. "Men det ska gå", menar projektledaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!