Sverige har kommit att bli världsledande i andel ensamhushåll. Aldrig förr har så många människor levt ensamma. Och ensamheten, om den inte är självvald, kan leda till såväl psykisk som fysisk ohälsa. I allvarliga former.
Om detta faktum och kring hur ofrivillig ensamhet kan förebyggas pågår ett forskningsprojekt på Mälardalens högskola. Projektledare är Petra von Heideken Wågert, docent i fysioterapi på akademin för hälsa, vård och välfärd.
– Vi har forskat i flera år kring förutsättningarna för ett långt och självständigt liv, och fokuserar sedan 2018 på ofrivillig ensamhet. Vi ser tydliga bevis för att samhället har mycket att vinna på att förebygga och minska ensamheten.
Studier visar nämligen att den kan vara lika hälsovådlig som att röka 15 cigaretter om dagen.
I dag är hennes forskning extra aktuell, med många människor coronaisolerade i hemmen och på vårdinrättningar med besöksförbud.
– Det sägs att oron och rädslan kan vara farligare än viruset i sig. Stress triggar igång sjukdomar, och mycket stress i din kropp kan göra dig väldigt sjuk. Att sitta ensam kan vara oerhört stressande.
– Många människor kan trivas med att vara och leva ensamma och har man goda sociala kontakter kan det täcka gemensamhetsbehovet. Men otillräckliga sådana kan skapa en stor upplevd ensamhet. Vi ska vara så självständiga i Sverige, på gott och ont. Samhället har skapat mycket ofrivillig ensamhet. Speciellt våra äldre isoleras ofta i hemmen av olika orsaker.
Men, konstaterar Petra von Heideken Wågert, problemet går att överbrygga på olika sätt. Att hitta komplement och alternativ är viktigt även om det fysiska mötet inte kan ersättas fullt ut.
– Det går i dag att finna nya former att umgås på. Mormor kan vara med i ipaden och får träffa barn och barnbarn när det inte funkar att ses på riktigt. Och det kan vara enklare för nya vänner att mötas på nätet först, innan man träffas över en fika.
"Fik@rummet" är därför namnet på den digitala plattform Petra von Heideken Wågert och hennes kollegor tagit fram i syfte att skapa gemenskap. Med hjälp av personal inom äldreomsorgen, andra forskare och programutvecklare har plattformen utvecklats till en mötesplats för i första hand människor över 65, med erfarenhet av ensamhet samt med viss datorvana.
– Tanken är att det ska finnas virtuella fikabord för olika samtalsämnen. Man kan tänka sig att många vill dela erfarenheter kring exempelvis att vara änka eller änkling. Man kanske vill samlas kring forskning och vetenskap, att odla pelargoner, baka kanelbullar eller vad det nu kan vara. Oavsett vad man vill prata om, eller om man helt enkelt bara vill ha sällskap – här ska man finna andra att umgås med en stund.
Drömmen, förklarar hon, är att släppa Fik@rummet i hela landet. Men till en början ska plattformen testas och utvärderas lokalt, och det var tänkt till hösten. Men med tanke på samhällsnyttan i rådande hälsoläget har projektet snabbats på. Företaget Atea bygger nu mötesplatsen och i sommar får en grupp på 30 personer i Eskilstuna och Västerås prova att använda den.
Fik@rummet har möjliggjorts med hjälp av forskningsanslag från främst Samhällskontraktet (MDH, Region Sörmland och Västmanland, Eskilstuna kommun och Västerås stad) och bidrag från Sparbanksstiftelsen Rekarne. Petra von Heideken Wågert hoppas sen på större forskningsmedel för utökade studier och vidare utveckling 2021 och framåt.