Överdomstolen tar inte upp bullerärende

Mark- och miljööverdomstolen prövar inte Eskilstuna kommuns överklagan om bullret vid Tunafors fabriker. Beslutet motiveras inte.

Buller är konstaterat vid Tunafors men nu är det upp till bostadsrättsföreningen att göra något åt det.

Buller är konstaterat vid Tunafors men nu är det upp till bostadsrättsföreningen att göra något åt det.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-10-09 11:29

Det var i våras vi skrev om att Eskilstuna kommun ville tvinga kraftbolaget Strömfallet AB att genomföra bullermätningar från forsarna utanför bostadshuset.

Detta sedan en boende klagade på att ljudvolymen från forsen bitvis nådde nivåer som var gränsfall för det uthärdliga inne i lägenheten.

Kommunens beslut att låta kraftbolaget svara för mätningarna uppskattades varken av Strömfallet AB eller av Länsstyrelsen. Den förre överklagade till de senare som upphävde beslutet i slutet av mars.

Miljöinspektörerna på Eskilstuna kommun ansåg att man ändå ville pröva det beslutet och klagade till mark och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

De avslog med motiveringen att Eskilstuna kommun inte varit tillräckligt tydliga när det gällde att formulera vilka åtgärder man ansåg skulle vara lämpliga att sätta in mot bullret.

– Vi ville ändå höra om mark- och miljööverdomstolen hade en annan synpunkt på ärendet, men vi fick nu svaret att de inte har det, säger miljöinspektör David Aronsson.

Eskilstuna kommun får inget prövningstillstånd i frågan och därmed får man heller ingen motivering från mark- och miljööverdomstolen.

Eftersom de mätningar som gjordes i bostaden vid Tunafors fabriker mycket nära forsen gav svaret att det förekom buller går man nu vidare med ärendet.

– Mätningarna gjordes ändå vid en tidpunkt när det inte var full fart på forsen, säger David Aronsson.

Nu bollar Eskilstuna kommun över till bostadsrättsföreningen Tunafors att ta fram förslag på åtgärder.

Mark- och miljööverdomstolen tar inte upp ärendet om bullret vid Tunafors fabriker.
Mark- och miljööverdomstolen tar inte upp ärendet om bullret vid Tunafors fabriker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!