Idunskolan som ligger precis intill Årbyskolan ingår organisatoriskt i kommunens särskoleverksamhet. Här går i dag 39 elever med intellektuella funktionsnedsättningar och autism i åldrarna 6-20 år. Men i takt med ett ökat antal elever har det blivit allt trängre.
– Vi behöver större lokaler. Normalt sett får vi några enstaka nya elever varje läsår men i höstas kom tio nya. Och till nästa läsår räknar vi med att vara 40 till 45 elever totalt. Som det är i dag tvingas våra pedagoger hitta egna kreativa lösningar för att komma till rätta med problemen. Bland annat använder vi nu en samlingslokal som klassrum, men det är verkligen inte optimalt, det håller inte i längden, säger skolans biträdande rektor Marja-Leena Johansson.
De speciella behov eleverna har gör enligt Marja-Leena Johansson att de inte kan placeras i vilken ledig lokal som helst. För att lösa det akuta lokalproblemet har barn- och utbildningsförvaltningen därför gett Eskilstuna Kommunfastigheter i uppdrag att hyra in en färdig skolpaviljong som ska uppföras i direkt anslutning till de befintliga skolbyggnaderna.
I den bygglovsansökan som Kommunfastigheter lämnat in framgår att byggnaden ska placeras längs med det plank som i dag utgör gräns mot Årbyskolans park. Paviljongen består av två klassrum, fyra toaletter och nio grupprum av varierande storlek.
– När bygglovet beviljas kan det gå undan. Paviljongerna levereras färdiga och kan tas i bruk kort tid efter att de satts på plats. Det är väldigt fina moduler med bra kvalitet rakt igenom. Som exempel kan nämnas att de har vattenburen golvvärme, säger Mats Pettersson, projektledare på Kommunfastigheter.
Tanken är att skolans gymnasieelever ska flytta in i de nya lokalerna.
– Gymnasieeleverna är ju stora och fysiskt välutvecklade, precis som andra ungdomar i den åldern. Men många av våra elever har på grund av sin funktionsnedsättning behov av ett stort utrymme, en egen sfär. Så det här kommer att bli riktigt bra, säger Ann Bergström, pedagog på Idunskolan.
Att hyra en paviljong är generellt sett inte det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet för kommunen säger Marie Wallin, fastighetsplanerare på barn- och utbildningsförvaltningen.
– Långsiktigt är det bättre att bygga eget. Men under de fem år paviljongen hyrs får vi andrum att planera för en mer varaktig lösning.