De två filmerna från privatpersoner mobiltelefoner som visar ett polisingripande i Skiftinge i december 2019 har fått stor spridning. Filmerna visar från olika vinklar hur en uniformsklädd polis släpar en hand- och fotfängslad person med ansiktet mot marken, skyfflar in snö innanför dennes jacka och utdelar ett knytnävsslag.
Polisens avdelning för särskilda utredningar har inlett utredningsarbetet och förhör har hållits. Förundersökningsledare är Henrik Rasmusson, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren.
– Vi håller förhör med alla personer som vi tror kan ha uppgifter om händelseförloppet att lämna. I ärendet finns både poliser och privatpersoner som har sett ingripandet, och i minst ett fall filmat händelsen. Det är även intressant att höra den som utsatts, säger han.
Vad är nästa steg i utredningen?
– Att ta in relevant bildmaterial för att verkligen kunna ta ställning till vad som hänt. Vissa saker kan man se direkt men det är svårt att se alla detaljer. Råmaterialet behöver bearbetas och bildexpertis finns inom både NFC (Nationellt forensiskt centrum) och NOA (Nationella operativa avdelningen). Vi tar all hjälp vi kan få för att tydligt kunna se vad som händer på de här filmsekvenserna.
Hur har den misstänkte polisen ställt sig till misstankarna?
– Jag vill inte kommentera vilka personkategorier som har hittills har hörts eller hur det är med eventuella misstankar. Den misstanke som föreligger är i nuläget ofredande. Vi får se om det finns anledning att justera brottsmisstanken på något sätt när materialet är klart.
Har polismannen delgetts misstanke om brott?
– Man kan vara misstänkt på olika sätt och beroende på misstanke är det olika regler som gäller. Jag vill inte gå in på vilka personer som är hörda och i vilka egenskaper de hörts. Jag räknar med att få in uppgifter som ger ett bättre beslutsunderlag under februari och då hoppas jag kunna ge tydligare besked.
Finns det fler än en misstänkt?
– Jag kommenterar inte såna frågor i dag, säger Henrik Rasmusson.
Den polisman som var aktiv i hanteringen av den hand- och fotfängslade personen togs ur yttre tjänst några dagar efter Eskilstuna-Kurirens avslöjande.
Lokalpolisområdeschefen i Eskilstuna, Christer Sjöqvist, har tidigare berättat att en anmälan om tjänstefel har upprättats.
Hur den arbetsrättsliga processen och internutredningen har avancerat är inte känt.