Polisen varnar för falska sedlar i omlopp

Eskilstunapolisen går nu ut och varnar allmänheten för falska sedlar, i synnerhet 500-kronorssedlar. En pågående utredning hos bedrägerigruppen gäller ett stort beslag i december – då hittade polisen 75 000 kronor i falska sedlar i en bil.

En pågående förundersökning hos bedrägerigruppen vid Eskilstunapolisen gäller ett beslag som gjordes i decemeber 2019 – då 75 000 kronor hittades i ett fordon.

En pågående förundersökning hos bedrägerigruppen vid Eskilstunapolisen gäller ett beslag som gjordes i decemeber 2019 – då 75 000 kronor hittades i ett fordon.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Eskilstuna kommun2020-02-04 17:57

Eskilstuna-Kuriren skrev i höstas om att polisen varnade specifikt för falska 500-sedlar omlopp. Bedrägerigruppen vid Eskilstunapolisen hade då reagerat på att anmälningarna ökat märkbart under hösten.

Anmälningarna har fortsatt trilla in och på tisdagen publicerade Polisen i Eskilstuna ett inlägg på Facebook för att uppmärksamma om problemet, som man främst menar beror på att samhället blir alltmer kontantlöst.

– Man måste vara väldigt kritisk och tänka på att det cirkulerar mycket falska pengar i samhället i dag. Många av oss är inte så vana med de nya sedlarna på grund av digitaliseringen. Man hanterar inte sedlar dagligen, säger Kenneth Wiklund, förundersökningsledare vid bedrägerigruppen vid polisen i Eskilstuna.

En vanlig företeelse är att de falska sedlarna upptäcks av kontanthanteringsföretag som räknar andra företags dagskassor. Men Wiklund berättar även om många fall där privatpersoner sålt saker som mobiltelefoner och klockor och betalats med falska sedlar.

– Vår uppmaning till allmänheten är att man verkligen kontrollerar sedlarna noga och inte bara tar emot en klump med sedlar och sen tittar på dem när man kommer hem. Då är det ju för sent, säger han.

Så sent som december 2019 beslagtog polisen i Eskilstuna totalt 75 000 kronor i falska sedlar i samband med en fordonskontroll. I det fallet finns en misstänkt, men varifrån sedlarna kommer vet polisen inte.

– Jag tror inte att det finns ett litet hemmatryckeri här och var i stan, utan de kommer säkert från en eller ett fåtal olika källor. Sen tror vi att det är mer vanliga småkriminella som kommit över falska sedlar genom att de helt enkelt köper av någon, säger Kenneth Wiklund.

Också på nationell nivå syns en markant ökning av falska sedlar. I december 2019 hade Nationellt Forensiskt centrum (NFC), analyserat 1 200 falska sedlar. 2015 var antalet 300, enligt TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!