Polisen varnar: Man vill byta ut brandvarnare hos äldre

Två äldre kvinnor i Eskilstuna utsattes under långfredagen för en man som utgav sig för att vilja byta brandvarnare i deras lägenheter.

"Kolla upp ordentligt innan de kommer och släpp inte in okända i bostaden, det är de två viktigaste sakerna" säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region öst.

"Kolla upp ordentligt innan de kommer och släpp inte in okända i bostaden, det är de två viktigaste sakerna" säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region öst.

Foto: Niklas Holm/Polisen

Eskilstuna kommun2020-04-12 14:14

– Det här är en klassiker för att ta sig in till äldre människor, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region öst.

En man släpptes under skärtorsdagen in hos en kvinna i 80-årsåldern i Snopptorp. Han utgav sig för att vara där för att byta ut lägenhetens brandvarnare. Kvinnan anade efter en stund oråd och bad mannen att lämna lägenheten. Polisen tog emot en anmälan från kvinnan en stund senare.

– Det här är brottsrubricerat som försök till bedrägeri, säger Thomas Agnevik och fortsätter:

– Sen är det även rubricerat som ringa stöld eller stöld av brandvarnaren, då gärningspersonen olovligen tillgripit den.

Senare på skärtorsdagen ringde ännu en kvinna, boende i Fröslunda, till polisen.

– En äldre kvinna ringde vid 19.45 och sa att de skulle komma senare på kvällen och byta ut hennes brandvarnare, vilket hon tyckte var väldigt märkligt. Hon ringde då polisen för att varna om detta, säger Thomas Agnevik och tillägger:

– Hon ville dock inte göra någon anmälan om händelsen.

Han förklarar att det här är ett av de vanligaste sätten bedragare använder sig av för att komma in i en persons lägenhet.

– Det här är absolut ett av de vanligaste tillvägagångssätten, att säga att man ska byta brandvarnare, lufta element eller kolla avloppet, förklarar Thomas Agnevik och fortsätter:

– När de väl har kommit in så försöker de antingen stjäla föremål eller lura av personerna deras bankkort.

Men många sådana här händelser anmäls inte eller anmäls långt efteråt.

– Då blir det svårt för oss att söka spår och spana efter någon misstänkt person. Vi uppmanar Eskilstunaborna att inte släppa in okända personer i sin bostad över huvud taget, säger Thomas Agnevik.

Sådana här händelser sker dock regelbundet runt om i landet.

– Det här är fruktansvärt! Det är så otroligt fult mot äldre och väldigt gamla människor att utsätta dem för sådant här. Många ringer inte polisen direkt och sen när anhöriga får höra om detta i efterhand anmäler de händelsen. Då är det svårt för oss att vara framgångsrika och få tag i gärningsmannen, menar Thomas Agnevik.

Polisen arbetar med att informera allmänheten om just sådana här problem.

–Kolla upp ordentligt innan de kommer och släpp inte in okända i bostaden, det är de två viktigaste sakerna, säger Thomas Agnevik och fortsätter:

– Det är vanligt att man utger sig att komma från kommunen, polisen eller ett fastighetsbolag. Många äldre känner att det är en auktoritet som kommer och vill inte vara besvärliga och är tillmötesgående. Sen blir de lurade, det är fruktansvärt tråkigt när det händer.

Många utsatta kan inte beskriva gärningsmannen.

– I många fall kan anmälarna knappt beskriva hur personen såg ut, då blir det en väldigt låg uppklarningsprocent samt ett högt mörkertal från de som inte ens hör av sig, menar Thomas Agnevik.

Han tar ofta del av anmälningar som är liknande skärtorsdagens händelser.

–Jag har sett personer som har blivit av med 100 000 kronor, det är vidrigt att se dessa försök till att lura äldre människor. Gärningspersonerna kan be om att få låna de utsattas betalkort för att de har betalningsmaskin i bilen på gatan. Sen tar de med sig kortet och går och kommer aldrig tillbaka, säger Thomas Agnevik och avslutar:

– Risken är överhängande att personen som utger sig för att byta brandvarnare fortsätter med det här och snart står en äldre person här som har blivit av med allt på sitt konto.

Polisens råd

Var kritisk mot okända besökare.

Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll.

Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma.

Förvara helst inte stora summor pengar hemma.

Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!