På Preems fastighet vid Strängnäsvägen, nära Hotell Eskilstuna och golfbanan, finns i dag en obemannad tankstation. Den blir kvar. Planen är dock att riva den igenbommade butiks- och verkstadslängan i vitt mexitegel och bygga en självtvättstation i samarbete med Kärcher. Preem har lämnat in en rivnings- och bygglovsansökan till kommunen, men ännu inte fått några besked.
De två bolagen har redan ett tvättstationssamarbete, i Jönköpingstrakten, berättar Håkan Korshavn, försäljningsingenjör på Kärcher.
Flera dygnet runt-öppna gör-det-självtvättanläggningar har öppnat i Eskilstuna och övriga landet de senaste åren.
– Gör-det-självanläggningar har blivit otroligt populära och ökningen syns i både antal anläggningar och i antal tvättar. De är enkla att använda, billigare än traditionella automattvättar och miljövänliga till skillnad från att tvätta på gatan eller tomten. Allt vatten som används tas om hand, och det går att tvätta allt från släpkärror och husvagnar till båtar och motorcyklar, säger Håkan Korshavn.
Vid Clean Cars anläggning på Nystrandsgatan står Thomas Lundqvist och sköljer löddret av sin Volvo. Han alternerar mellan anläggningar och har även testat snabbtvätten i Skjulsta och Folkesta köpcenter som båda drivs av OKQ8. Han uttrycker sitt gillande över lättillgängligheten till dylika anläggningar och konstaterar att betalnings- och tvättsystem varierar.
– Vissa anläggningar är finare än andra men oavsett vilken man väljer så är det här alternativet till automattvätt perfekt. Att tvätta bilen hemma är inte aktuellt. Jag uppskattar att man bara kan stanna till och skölja av bilen om man känner för det, säger Thomas Lundqvist.
Eskilstuna kommun och energibolaget EEM rekommenderar på sina hemsidor Eskilstunaborna att i första hand använda biltvättar och i andra hand gör-det-själv-hallar. Att tvätta direkt på gatan avråder man bestämt ifrån.
Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten utförs cirka 20 miljoner biltvättar direkt på gator och garageuppfarter. Det innebär att mängder av olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester letar sig ut i vattendrag, sjöar och hav.
Bensinstationen, eller "servicecenter för motorfordon", vid Strängnäsvägen byggdes i slutet av 1960-talet och var ett viktigt komplement till dåvarande Esso motorhotell. Förutom försäljningslokal för biltillbehör fanns smörjhall, verkstadshall och tvätthall.