â Det Ă€r dels för att Eskilstunabor och tillresande ska kunna prova pĂ„ det restaurangutbud som vi faktiskt har och för att restaurangerna ska fĂ„ visa det som de Ă€r stolta över, sĂ€ger Helena von Porat, ordförande i Hotell- och restaurangföreningen.
Restaurangerna fÄr sjÀlva komponera sina menyer. Utbudet Àr enligt Helena von Porat vÀldigt varierat.
â Det kan vara en brunch för 200 kronor eller en förrĂ€tt/varmrĂ€tt eller varmrĂ€tt/dessert. Restaurangerna har fria tyglar.
Varför har ni valt priset 200 kronor?
â Vi tĂ€nker att det Ă€r en rimlig peng som fungerar för de flesta. Vi vill fĂ„ ut sĂ„ mĂ„nga som möjligt att besöka vĂ„ra restauranger. Det kanske inte Ă€r sĂ„nt som man normalt sett unnar sig. Matveckan kommer att starta den 18 oktober och avslutas den 24 oktober precis innan lönen kommer. Det Ă€r för att nĂ€r lönen kommer gĂ„r Eskilstunaborna Ă€ndĂ„ ut och unnar sig lite mer.
Det Àr Johan Rundgren pÄ Eskilstuna Bowlingcenter som har tagit initiativ till matveckan. Idén fick han frÄn en kompis som har en bowlinghall i Skövde och en restaurang i Falköping.
â BĂ„de i Skövde och Falköping har de anvĂ€nts sig av den hĂ€r idĂ©n nĂ„gra Ă„r och det har varit vĂ€ldig framgĂ„ngsrikt. Folk har uppskattat att fĂ„ gĂ„ ut och Ă€ta pĂ„ en restaurang till bra priser och kanske uppleva en ny restaurang som man inte varit pĂ„ tidigare. Det kan vara restauranger som vanligtvis har ganska höga priser.
â VĂ„r mĂ„lsĂ€ttning Ă€r att göra det hĂ€r till ett framgĂ„ngsrikt koncept i Eskilstuna med ett höst- och ett vĂ„rerbjudande.
Johan Rundgren hoppas att matveckan kan inspirera andra restauranger att ocksÄ vilja vara med pÄ evenemanget och kanske Àven vilja gÄ med i Hotell- och restaurangföreningen.
â DĂ„ kan vi berĂ€tta lite om vĂ„ra vĂ€rderingar och om vad som krĂ€vs för att fĂ„ vara med. Det som Ă€r specifikt för vĂ„r förening Ă€r att det krĂ€vs att du Ă€r med i en arbetsgivarorganisation som följer de regler som gĂ€ller pĂ„ arbetsmarknaden.
Matveckan arrangerades för första gÄngen i Eskilstuna i februari i Är.
â 11 restauranger var med i februari. Det mottogs varmt av bĂ„de krögarna och de som besökte restaurangerna. Vi har mĂ„nga fina restauranger som vi Ă€r stolta över, sĂ€ger Helena von Porat.