Rinmans p-affärer är polisanmälda

Barn- och utbildningsförvaltningen har polisanmält kontanthanteringen av parkeringsavgifter på Rinmangymnasiet.

Polisen i Eskilstuna har rubricerat det misstänkta brottet på Rinmangymnasiet som tjänstefel.

Polisen i Eskilstuna har rubricerat det misstänkta brottet på Rinmangymnasiet som tjänstefel.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-12-03 15:53

– Jag vill betona att det inte är någon person som polisanmäls utan själva händelsen, hanteringen av pengarna och avsaknaden av kvitton som visar vad pengarna har använts till, säger Ingrid Sköldmo, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, som personligen lämnade in anmälan på polishuset i Eskilstuna under tisdagseftermiddagen.

Det var i förra veckan som två rektorer och en administrativ chef vid Rinmangymnasiet stängdes av efter uppgifter i ett anonymt brev om svarta affärer. De tre i skolans ledning ska ha hyrt ut parkeringsplatser till medarbetare på skolans område i utbyte mot kontanter. Intäkterna uppskattas till 100 000 kronor per år men har inte förts in i skolans redovisning. 

Förvaltningen gick upp i stabsläge och en utredning tillsattes. Utredningen om de svarta parkeringsaffärerna ska ge svar på vad pengarna använts till.

 –Just nu handlar det mycket om att leta efter kvitton, säger Ingrid Sköldmo som betonar att hon ser mycket allvarligt på det som hänt.

– Det vi vet är att man tagit in kontanta pengar som man använt på skolan samt för personalen. Vi försöker nu ta reda på vad pengarna gått till. Det finns kvitton till en del utgifter men inte till allt, säger hon.

Förvaltningsledningen har tidigare bekräftat att pengarna använts till alkohol vid en personalfest vid ett tillfälle.

– Förutom personalfesten har vi hittat kvitton från uppvaktningar vid pensionsavgångar, julblommor och inköp av flaggor som använts vid en prideparad.

Ingrid Sköldmo säger att de tre avstängda medarbetarna är behjälpliga i utredningen men att hon ännu inte vet hur länge parkeringsaffärerna har pågått. Inte heller när utredningen kan vara klar.

Kan liknande system finnas på andra skolor i kommunen?

– Jag vet inte hur det ser ut på alla skolor. Det är något som vi får titta på framöver, liksom hur hanteringen av handkassor fungerar. Den utredning som nu är igång rör enbart förhållandena på Rinmangymnasiet.

Varför valde ni att polisanmäla nu? Är det något speciellt som framkommit?

– Det är en sammanvägd bedömning. Vi vet inte hur hanteringen gått till och inte vem eller vilka som är ansvariga. Nu får polisen avgöra om något brott har begåtts, säger Ingrid Sköldmo.

Polisen i Eskilstuna meddelade under onsdagen att ärendet initialt har fått brottsrubriceringen tjänstefel.

Utredningen om de svarta affärerna på Rinmangymnasiet handlar i nuläget om att ta reda på vad pengarna använts till. Det säger Ingrid Sköldmo, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Utredningen om de svarta affärerna på Rinmangymnasiet handlar i nuläget om att ta reda på vad pengarna använts till. Det säger Ingrid Sköldmo, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Karta: Rinmangymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!