Så slår coronaviruset mot tingsrätten

Eskilstuna tingsrätt känner av Corona-krisen. 25 procent av personalen är hemma och pendlarna avråds från att komma till jobbet.

Coronakrisen märks tydligt på Eskilstuna tingsrätt.

Coronakrisen märks tydligt på Eskilstuna tingsrätt.

Foto: Arkivbild

Eskilstuna kommun2020-03-23 21:13

Corona-krisen märks på Eskilstuna tingsrätt. En fjärdedel av personalen är hemma, många jobbar hemifrån, Stockholmspendlarna ska helst inte komma till jobbet och nämndemän som är över 70 år ska inte kallas till förhandlingar.

– Vi påverkas givetvis som alla andra av det rådande läget. Det beror både på interna och externa faktorer, säger Nils Cederstierna, lagman och chef för Eskilstuna tingsrätt.

Att en fjärdedel av personalen är hemma nu beror på flera olika faktorer, berättar han. Det kan handla om egen sjukdom, vård av sjuka barn, eller att en partner har misstänkta symptom och har avråtts att komma till arbetet för att inte äventyra verksamheten.

– Det är också så att majoriteten av rättens tingsnotarier och tingsfiskaler pendlar från Stockholm och då får de jobba på distans eftersom det är en viss skillnad på läget i Stockholm och Eskilstuna.

Nils Cederstierna berättar att tre av tingsrättens totalt elva notarier bor i Sörmland. Det är nu främst de som kommer att nyttjas för förhandlingar i Eskilstuna, medan stockholmarna kommer att få arbeta på distans med andra uppgifter.

I viss utsträckning kommer pendlarna ändå att då och då behöva arbeta i Eskilstuna, men då sker det efter ett speciellt framtaget schema.

– På det här sättet har vi försökt att begränsa pendlingen, förklarar Nils Cederstierna.

Tingsrätten har däremot inte gjort några större förändringar när det gäller förhandlingar som redan är inplanerade den närmaste tiden Men: läget kan förändras när som helst, av interna eller externa skäl. 

– Jag utesluter inte att det blir ännu större påverkan än vad det är just nu.

Nämndemän som är över 70 år ska inte kallas för att närvara vid förhandlingar. 

– En tredjedel av våra nämndemän är 70 år eller äldre och de ska inte sitta här. Vi försöker bemanna med andra, yngre nämndemän.

Går det att få tag på andra nämndemän?

– Det är en vädjan till nämndemän som är yngre att ställa upp om myndigheten hör av sig, säger Nils Cederstierna.

Om tingsrätten skulle tvingas ställa in förhandlingar finns det en klar prioriteringsordning.

Mål där misstänka är frihetsberövade och häktade, ställs inte in.

– Det gäller också familjemål där det finns ett barnskyddsperspektiv, säger Nils Cederstierna.

Tingsrätten har också infört hygienrutiner och uppmanar besökare med luftvägssymtom eller feber att inte besöka tingsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!