I början av veckan begärde fackförbundet Kommunal ett skyddsstopp på hemtjänst Munktell i Eskilstuna.
Anledningen var att det fattades skyddsutrustning i form av lämpliga arbetskläder vilket orsakade omedelbar och allvarlig fara för de anställdas hälsa.
Skyddsstoppet rådde under ett helt dygn då arbetet tillfälligt stoppades.
– Det stämmer att det rådde skyddsstopp på hemtjänst Munktell. Det saknades skyddskläder för personalen, men nu är skyddsstoppet avblåst då kommunen dagen efter ordnade fram rätt skyddskläder, Catarina Eriksson, avdelningsordförande i Kommunal Sörmland.
– Eskilstuna kommun gick ju i början av den här pandemin ut med information om att de hade det väldigt väl beställt med skyddsutrustning, men man kan väl säga att det är lite olika på olika arbetsplatser. Eller så har det helt enkelt gått åt och man har använt mer än planerat, säger hon.
Ska jag tolka det som att fler skyddsstopp är på gång i Eskilstuna?
– Nej, det vet jag inte. Det är svårt att veta om det finns mer smitta än på andra ställen eftersom det inte redovisas några siffror. Och dessutom vet vi inte heller vilket lager som finns att tillgå.
När tidningen når en verksamhetschef på hemtjänst Munktell hänvisar han alla frågor till kommunens kommunikationsavdelning.
Vårdbiträdet Sandra Persson, som är skyddsombud för Kommunal i hemtjänsten, berättar dock att personalen i tisdags fick kortärmade regnponchos. Engångsponchon är ett populärt plagg på regniga festivaler, men desto ovanligare i hemtjänsten.
– Först blev vi glada, vi trodde det var för att vi skulle ha regnkläder, säger Sandra Persson.
Men vårdpersonalen är inte övertygad.
– Jag blev skeptisk, det här är inte skyddskläder, säger Sandra Persson.
Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på vård- och omsorgsförvaltningen på Eskilstuna kommun, säger att ponchos inte ska ersätta de långärmade förkläden som ska användas vid bekräftad covid-19 förutom i nödfall.
– Det här handlar om att det är ett väldigt ansträngt läge med skyddsutrustning överlag, säger han och fortsätter:
– Vi har delat hemtjänsten i tre team, med olika nivåer av skyddsutrustning. Personalen som går till friska brukare har annan utrustning än de som går till brukare med luftvägssymtom, eller en brukare med bekräftad covid-19.