I september 2019 arrangerades flera manifestationer landet runt för att stötta kvinnor som utsatts för sexualbrott och övergrepp, där brotten sällan klarats upp och där förövarna ofta gått fria. Gemensamt för alla manifestationerna var att de var tysta och hade hashtaggen #rättslösa som gemensam nämnare. De kvinnor som deltog hade sina munnar igentejpade.
Nu riskerar en av initiativtagarna till en av de manifestationer som hölls i Eskilstuna, att åtalas för att hon brutit mot ordningslagen.
Sarah Larsson 29, stod sida vid sida med andra kvinnor på trottoaren mitt emot polishuset i Eskilstuna. De var tysta, flera höll varann i handen och texten #rättslösa stod skrivet på tejpen som fästs över kvinnornas munnar.
– För oss var det en självklarhet att också Eskilstuna skulle vara en av städerna för den här riksmanifestationen. Vi ville stå upp för de våldtagna kvinnorna, kvinnor vars röster fortfarande inte är hörda. Det är så många kvinnor som inte har fått upprättelse och vi vill inte att de ska känna sig ensamma, förklarar Sarah Larsson.
Hon säger att det var en väldigt fin manifestation utanför polishuset i Eskilstuna. Flera poliser kom ut och pratade med dem och var uppmuntrande, berättar hon.
– De poliser som kom ut och pratade sa att de kom dit för att se att vi mådde bra. Och de gjorde inlägg om oss på instagram och Facebook. Det var väldigt känslosamt att stå där. Några kvinnor grät, säger Sarah Larsson.
Men ett par månader efter manifestationen, i februari i år, kom smällen. Sarah Larsson och en annan kvinna som på sociala medier stått namngiven som initiativtagare, kallades till förhör i polishuset. Anledningen: misstänkt brott mot ordningslagen.
Manifestationen hade inte sökt tillstånd och därmed var Sarah Larsson och den andra kvinnan misstänkta för brott.
– Det är samma regler för alla. Man gör ingen skillnad beroende på vad det gäller. Polisen kan inte lägga personliga värderingar i det, förklarar Sandra Sköldäng, som är förundersökningsledare i Sarahs fall.
Sandra Sköldäng förklarar att den som arrangerar en demonstration är skyldig att söka tillstånd om antalet deltagare överstiger ett visst antal personer. Detta gäller oavsett vad demonstrationen handlar om, eller om den som i det här fallet pågår under tystnad.
Sarah Larsson har varit på förhör hos polisen och har erkänt brottet, alltså att hon brutit mot ordningslagen. Hon ville undvika rättegång, ville inte ta ännu mer av polisens och rättsväsendets resurser i anspråk – när de istället kan användas för att utreda sexbrott som begåtts mot kvinnor.
Sarah har fått besked att hon kan läsa förundersökningen på polisstationen om hon vill, att hon sannolikt har böter att vänta och att fallet snart ska skickas till en åklagare. Men vad hon har att vänta sedan vet hon egentligen inte. Hon räknar med att bli dömd. Hon står för vad hon gjort. Men: tycker det är märkligt att man använder samhällets resurser på denna tysta manifestation när det finns mängder av sexbrott att utreda i stället.
– Vi gjorde detta för alla kvinnor som aldrig någonsin har fått någon upprättelse. För alla olösta fall. Det är så många kvinnor som får ett brev hem där det står "förundersökningen är nedlagd", säger Sarah Larsson.
Om utredningen kring Sarah Larssons misstänkta brott mot ordningslagen säger polisen Sandra Sköldäng:
– Vi är i slutfasen av utredningen. Den borde vara klar snart.