I ett litet gårdshus på Smedjegatan 33, som en gång i tiden rymde ett gjuteri, huserar sedan fyra år en av Eskilstunas mest uppburna tatuerarstudios. Sedan vännerna Nima Zardara och Adam Augustsson startade Kulör 2012 har verksamheten vuxit och idag består företaget av fem medarbetare som tatuerar på heltid.
– Det går bra. Vi har mycket jobb och ett rykte om att det är omöjligt att få tid här, men det sistnämnda stämmer inte, slår Nima Zardara fast.
Tillsammans med kusinen Kamran Zardei, Alex Jonsson, nämnda Adam Augustsson och hans lillebror Felix Augustsson utgör de Kulör och beskriver sig som den nya generationens tatuerare.
– Har du en idé på tatuering så kommer du till oss. Våra kunder får vara hur gamla, men inte hur unga, som helst, säger Alex Jonsson.
– Vi kan göra vad som helst och hos oss har kunden frihet att välja. Den här branschen har utvecklats enormt på senare år och efterfrågan på bra tatueringar är stor, säger Nima Zardara och fortsätter:
– För tjugo år sedan gick du ner i "Kennets" källare och fick välja bland några motiv på hans vägg. Så är det inte idag. Alla tatuerar sig och det är bara din fantasi och tatuerarens skicklighet som sätter gränser för vad som är möjligt.
På Kulör är samtliga medarbetare självlärda, men med den gemensamma nämnare att alla har ett uttalat konstintresse.
– Egentligen föredrar vi att kalla oss konstnärer. För oss är det här mer en livsstil än ett jobb, säger Adam Augustsson som gillar att ägna sig åt såväl måleri, som film och redigering.
Liksom Nima Zardara och brodern Felix Augustsson har han gått konstlinjen på folkhögskolan i Eskilstuna. En utbildning som både Alex Jonsson och Kamran Zarei ska söka till kommande höst.
– Det finns ingen speciell tatuerarutbildning och jag skulle säga att ett intresse för konst är A och O för att lyckas med det vi håller på med. Det är en stor fördel att ha kunskap och behärska måleri om man inte vill begränsa sig till att göra andras motiv, säger Adam Augustsson.
För att hitta inspiration och få nya uppslag reser kvintetten mycket tillsammans.
– Rom, Berlin och Amsterdam har mycket skön konst att ta del av. Men man kan få nya uppslag till motiv och teknik även på hemmaplan, säger Nima Zardara.
Vad vill folk ha för motiv?
– En del vill ha porträtt, tjejer gör mer texter och lejon än killar. Trenden är att göra stort. Det blir vanligare att börja med motiv på hela armen eller ryggtavlan, säger Nima Zardara.
Är det någon kroppsyta ni inte målar på?
– Har vi en misstanke om att kunden kommer att ångra sig längre fram gör vi inte jobbet. Tatueringar på händer och i ansiktet är vi väldigt restriktiva med. Kommer det in en 20-årig tjej och säger att hon vill tatuera ögonbrynen blir det nobben, säger Alex Jonsson.
Hur ska man som kund gå tillväga om man ska göra sin första tatuering?
– Kolla recensioner och hör dig för. Det finns många studios, men inte så många tatuerare. Ta reda på vad tatueraren har för stil och om den stämmer överens med vad du gillar. Kunden har ett stort självansvar – en tatuering är permanent och som tatuerare är det aldrig kul att göra om någon annans arbete, säger Adam Augustsson.
Är det vanligt att folk ångrar sina tatueringar?
– Nej, men däremot hör man att kunder ångrar att de inte gjorde en större tatuering från början, Kamran Zarei.
Vilket är det mest udda motiv och plats på kroppen ni blivit ombedda att tatuera?
– Nej, det går bara inte att berätta här. Folk ska ju ändå läsa det här till frukosten, säger Nima Zardara och garvar.