Senaste om skyltbråket i Kjula: "Kan bli kvar"

Efter lång debatt lade rektorn bestlutet om att ta ned skyltarna på is. Idag kom kommunens första formella pressmeddelande angående skyltarnas framtid.

Kommunen har idag gått ut med ett pressmeddelande om senaste nytt för skyltsituationen.

Kommunen har idag gått ut med ett pressmeddelande om senaste nytt för skyltsituationen.

Foto: Felix Olsson

Eskilstuna kommun2021-06-22 15:16

När en anonym insändare irriterat sig över texten på de bägge skyltarna på Kjula skolas fasad tog skolans rektor snabbt beslutet om att skylten skulle tas ned. Lite för snabbt, visade sig många tycka.

"Skyltbråket" var vida omtalat under hela förra veckan, och omskrevs senast den 17 juni då rektor Hans Stockselius meddelade att hans beslut var lagt på is, och att han nu ämnade vänta på att alla parter i ärendet skulle få föra en utförlig dialog innan skyltarna tas ned.

undefined
Kommunen har idag gått ut med ett pressmeddelande om senaste nytt för skyltsituationen.

Eskilstunas kommunalråd Arne Jonsson (C) berättade tidigt att han inte tänkte låta rektorn på egen hand ta ned skyltarna utan att kommunen först skulle få säga sitt.

Och säga sitt har man nu gjort. Idag meddelade Eskilstuna kommun att barn- och utbildningsförvaltningen nu arbetar tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen med att hitta en lösning för att låta skyltarna sitta kvar. 

– Utifrån skollag och den värdegrund läroplanen förmedlar tycker jag att rektor gjorde rätt bedömning när han ville ta ner skylten. Det vilar ett tungt ansvar på rektor att säkerställa att utbildningen är icke konfessionell och att ingen elev känner sig kränkt, det är svårt att säkerställa när skylten hänger utan ett sammanhang. Det kan till och med vara svårt att säkerställa med informationsskyltar, säger Hans Ringström, skolchef för grundskolan.

undefined
I bibeln lyder texten "Herrens fruktan är vishetens begynnelse."
undefined
Texten på skylten återfinns i Psaltaren 111:10

Kompletterande informationsskyltar om hur det var att leva i Kjula på 1800-talet skulle låta skyltarna användas i inlärningssyfte, istället för att okommenterat låta de pryda fasaden. 

– Skyltarna är som ett kikhål in i det förflutna och gör det möjligt att bättre förstå tiden då den tillkom. Det blir svårt att tolka vår historia om vi raderar de delar som inte känns relevanta idag. Men vi är eniga om att det är ett problem att ha dem kvar om de inte sätts i ett sammanhang och tar frågan på största allvar, säger Åsa Egeld chef för stadsmuseet och stadsarkivet.

Arbetet kommer i praktiken att ske mellan stadsmuseet och skolan, och börjar så fort som möjligt.

– Vi ska se till att hitta en bra lösning tillsammans med stadsmuseet. Förhoppningsvis så kommer alla kunna acceptera denna lösning. I mitt uppdrag som rektor så måste jag se till att vi följer skollagen och därför vara uppmärksam på att ingen elev känner sig exkluderad och kränkt av denna lösning, säger Hans Stockselius.

undefined
Kjula skola byggdes 1833 som en kyrkskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!