Den här veckan är det den Europeiska Dyslexiveckan och idag är det Världsdyslexidagen. Något som Eskilstuna stadsbibliotek uppmärksammar. På lördag kommer Simon Helgesson Gruséus från Dyssepodden till Eskilstuna och föreläser på stadsbiblioteket.
– Det kommer handla mycket om min skolgång och hur man ska ta hänsyn till sin dyslexi. Sen kommer det handla en del om Dysseappen och Dyssepodden, säger Simon Helgesson Gruséus.
Dysseappen är en app som utvecklats av Föräldraföreningen för dyslektiska barn, för att göra skolgången lättare och roligare för personer med dyslexi.
Simon Helgesson Gruséus hade själv jobbiga perioder i skolan, trots att han fick sin diagnos redan i lågstadiet. Han minns hur det kändes när han fick sin diagnos.
– Jag började storgråta. Jag såg ju själv att jag var sämre på saker i skolan än vad andra barn var. Jag trodde att jag var dum i huvudet, fast det var något som höll mig tillbaka. Så det kändes som en lättnad, säger han.
Även fast Simon fick sin diagnos tidigt så fick han inte alltid det stöd han behövde i skolan. För hans del gick det bra ändå, men han vill skicka ett budskap till de elever med dyslexi som fortfarande kämpar i skolan.
– Hitta ditt sätt att plugga på. Det är det viktigaste. För om du hittar det kan du visa för läraren vad du behöver hjälp med, säger han och fortsätter.
– Klargör för lärarna vad du gör och vad du behöver av dom, klart slut. Då ska dom ge dig det stöd du behöver. Om du tycker att det är jobbigt, be dina föräldrar om hjälp.
Idag är Simon femton år gammal och studerar första året på Stockholms hotell- och restaurangskola. Till en början ska han satsa på att bli kock, men senare vill han utbilda sig till sommelier. Han har drivit Dyssepodden sedan två och ett halvt år tillbaka och har inga tankar på att sluta.
– Jag hoppas att fortsätta så länge jag kan. Det är jätteroligt, säger Simon Helgesson Gruséus.
På lördag klockan 14 kan du se Simons föreläsning på Eskilstuna stadsbibliotek.