Julafton är mindre än en vecka bort och fortsatt är "julskinkan" svenskarnas överlägset vanligaste svar på vad som är viktigast på julbordet.
Enligt organisationen Svenskt Kött äter svenskarna 600 gram julskinka per person och år, men försäljningen av julskinka har minskat med ungefär 20 procent de tio senaste åren.
Jämfört med tidigare år vill dock fler svenskar (från 3,5 procent till 4,5 procent) ha en ekologisk skinka från en lokal producent och inte "den vanliga" julskinkan som köps i butik.
– Det här var första gången vi hade julskinka och det tog slut direkt. Så till nästa år blir det mer julskinka. Det märks att människor är mer kräsna och medvetna nu. Man drar ned på mängden, men vill i stället ha svensk skinka och vill ha koll på hur grisarna har haft det, att de haft det bra, varit ute och bökat och är välmotionerade, säger Jonas Wulff på Pommern Kennel & Lantbruk i Stora Sundby.
I butik varierar priserna på julskinkan från 49 kronor per kilo för billigaste stormarknadsskinkan till 169 kronor för den dyraste ekologiska skinkan. Pommern Kennel & Lantbruk tog 198 kronor per kilo för sin julskinka i år, men sålde slut sina 60 kilo omedelbart.
– Jag har svårt att uttala mig hur det är hos andra, men våra grisar går ute och bökar. De är inte instängda i en bur. Och sedan inbillar jag mig att det är en stor skillnad i smaken. Våra grisar växer långsammare och går ett år, ibland längre, innan de blir färdigvuxna. Jag personligen tycker att det är skillnad i smak och texturen på vår julskinka jämfört med en i butik, säger Wulff.
I princip alla julskinkor som säljs i vanliga svenska matbutiker innehåller konserveringsmedlet nitrit, oftast E250, vilket gör skinkan mer rosa och även förlänger hållbarheten och tar bort farliga bakterier från skinkan.
Hos de lokala producenterna kan kunderna själva välja huruvida de vill ha skinka med nitrit eller inte, men allt fler vill ha skinka med hög kötthalt från ekologiskt uppfödda grisar och mindre mängd vatten i skinkan.
– Många vill ha koll på att det är KRAV-certifierade julskinkor och att grisarna har fått leva som grisar. Att de får söka mat genom att beta och böka under sommaren, gå ute året om och leva hela sitt liv ute med tillgång till hyddorna fram till det är dags att åka till slakteriet, säger Jonas Wulff.