Behovet av nya skolplatser är stort i Eskilstuna mot bakgrund av en beräknad befolkningstillväxt på cirka 1 000 invånare per år. Den nya skola som snart ska börja byggas i hörnet av Tegelbruksgatan och Zetterbergsgatan kommer därför att utgöra ett efterlängtat tillskott när den står klar någon gång i slutet av 2022.
– Jättebra! Men vi skulle egentligen behöva ytterligare en ny skola, säger Marie Wallin, fastighetsplanerare för grundskolan på barn- och utbildningsförvaltningen.
Forskaren kommer organisatoriskt att hamna under Björktorpsskolans rektorsområde och byggas som en F-6-skola.
– Men arbetshypotesen just nu är att den kommer att bli en F-3-skola.
Av de 425 elever som ska rymmas där är 225 nya platser, resten är överflyttningar av elever från Björktorpsskolan.
Eskilstuna Kommunfastigheter är byggherre för projektet medan det lokala byggföretaget Tuna Förvaltning och entreprenad är totalentreprenör. Kostnaden för skolbygget beräknas till 155 miljoner kronor.
På 700 kvadratmeter av skolbyggnadens tak kommer en pedagogisk utemiljö att skapas där eleverna kan få praktisk undervisning i hur man driver upp växter i planteringslådor. Men tankar finns även på att den specialdesignade takytan ska användas för motoriska övningar samt vara ett komplement till den vanliga skolgården.
– Utformningen av skolgården har tagits fram i dialog med eleverna på Björktorpsskolan. Den kommer att bli en av de absolut finaste skolgårdarna vi har i Eskilstuna. Ytan kommer att vara indelad i zoner som är anpassade efter barnens olika åldrar, behovet av rörelse och där man kan välja om man vill vara i skugga eller sol.
Skolgårdarnas storlek har uppmärksammats mycket i den politiska debatten i Eskilstuna under senare tid. Det hänger ihop med de rekommendationer som Boverket lanserade för några år sedan där 30 kvadratmeter friyta per barn anges som ett rimligt mått. Den siffran är man långt ifrån att nå på den nya skolan i Nyfors där snittytan per barn landar på 16,7 kvadratmeter.
– Jag håller med Boverket om principen. Men vi lever i en verklighet där vi inte skulle kunna bygga en enda skola inne i staden om vi till punkt och pricka följde rekommendationerna. Sedan är ju kvalitetsaspekten väldigt viktig. Tittar man på Eskilstunas befintliga skolgårdar är det lätt att konstatera att de till stora delar utgörs endast av asfalt, säger Marie Wallin.