Sedan en vecka tillbaka pågår stora ombyggnationer i köpcentret 21:an. Detta för att Grillska gymnasiet ska få sin första egna skolrestaurang med plats för samtliga 670 elever.
– Vi vill skapa en helhet och kosten är central i vårt hälsoarbete för att eleverna ska må så bra som möjligt, säger Magnus Säll, rektor på Grillska gymnasiet.
John Bauer etablerade sitt gymnasium 2006 i lokalerna på Kungsgatan 29. 2013 tog Grillska över med Stadsmissionens skolstiftelse som huvudman. Nu är det dags för skolan att få en egen restaurang.
– Mitt önskemål är att kunna öppna någon gång under vårterminen. Men vi måste ha flera byggmöten innan jag kan svara exakt på när. Men vi öppnar garanterat senast till höstterminen 2020.
Klädbutiken Lindex låg tidigare i den lokal som nu ska bli till restaurang, då i två våningsplan. Nu kommer endast det övre våningsplanet att användas med en yta på cirka 430 kvadratmeter.
– Vi kommer att skärma av lokalen mot rulltrappan och köpcentret, där det blir en nödutgång. Det kommer att finnas plats för ungefär 200 elever samtidigt. Vi har räknat med tre sittningar på ungefär 20 minuter så att eleverna kan få äta i lugn och ro. Men av egen erfarenhet vet jag att eleverna äter snabbare än så.
80 procent av maten kommer att tillagas från grunden på plats och eleverna kommer att få vara delaktiga i att skapa menyn.
– Vi kommer att ha flera maträtter att erbjuda. Maten kommer att bli något positivt för eleverna. En egen restaurang att gå till med egna råvaror och vegetariska alternativ. Eleverna ska alltid kunna hitta mat som de vill äta.
Varför öppnar ni en egen restaurang?
– Helhetskonceptet med näringsriktig mat är en viktig del av skolan och är stärkande för lärandet.
Hur kommer det sig att ni öppnar i 21:an?
– Läget är jättebra, restaurangen kommer att ligga i byggnaden intill vår. Det är även lätt att anpassa lokalen efter vårt ändamål och vi har fått bra kontakt med fastighetsägaren, Folksam Newsec.
Grillska gymnasiet har planerat för en egen restaurang under ett års tid. Tidigare har eleverna haft matkort som de har kunnat använda på olika restauranger i stan. Nu under hösten och fram till att skolans restaurang är klar hyr de in sig hos restaurang Gränden, dit catering från Örebro anländer.
– Det är många delar som ska passa in för att ha en egen skolrestaurang. Först och främst vår huvudman som ska godkänna det, sen att hitta rätt lokaler för verksamheten. Jag tycker att det har gått relativt snabbt att nå vårt mål.
Till en början kommer endast elever på skolan att kunna äta i restaurangen.
– Det är mycket möjligt att andra kommer att kunna äta här i framtiden, men primärt är det för eleverna. Vi ser över möjligheten för att även personalen kan få ta del av luncherna. Fick jag själv önska så skulle elever och lärare umgås och äta sina luncher tillsammans.
Kökspersonalen har en erfaren leverantör i ryggen, Sodexo, där de även är anställda.
– Det kommer att vara tre personer varav en är kock till att börja med. Samtliga bor här i Eskilstuna, säger Magnus Säll.
Utsmyckningen av lokalerna kommer skolans elever att stå för och Gustaf Andersson, biträdande rektor, kommer att vara ansvarig för driften av verksamheten.
Varken kostnad eller hyresavtal är offentligt.
– Jag kan inte gå in på hur långt kontrakt vi har skrivit eller vad det kommer att kosta, men vi som skola är väldigt långsiktiga, om jag säger så.