Socialsekreterare misstror ledningen

Missnöjet jÀser bland en del av Eskilstuna kommuns socialsekreterare som i ett brev riktar riktar en misstroendeförklaring mot förvaltningsledningen.

38 socialsekreterare vid utredningsenheten har skrivit under ett brev med en misstroendeförklaring mot förvaltningsledningen.

38 socialsekreterare vid utredningsenheten har skrivit under ett brev med en misstroendeförklaring mot förvaltningsledningen.

Foto: Lars SkÀrlund

Eskilstuna kommun2019-10-31 15:51

”Mot bakgrund av en lĂ„ng tids missnöje och brist pĂ„ förtroende för socialförvaltningens ledning riktar vi nu en misstroendeförklaring mot densamma”.

SĂ„ inleds det brev som 38 socialsekreterare skrivit under och som tidningen tagit del av. Det skickades via extern post  till förvaltningschefen Mehmed Hasanbegovic, tvĂ„ omrĂ„deschefer samt socialnĂ€mndens ordförande Göran Gredfors (M) under onsdagen.

Det som vÀckt starkast kÀnslor bland personalen hÀnger ihop med en organisationsförÀndring pÄ utredningsenheten som ska trÀda i kraft i januari. I dag jobbar alla specialiserat mot en Äldersindelad brukargrupp. Framöver Àr det tÀnkt att all personal ska kunna jobba med samtliga grupper.

– Det finns en stor oro över hur det ska bli men ocksĂ„ ett stort missnöje över hur beslutet har fattats, sĂ€ger en av de socialsekreterare som undertecknat brevet och som vill vara anonym.

Hen anklagar ledningen för att ha ljugit för den fackliga organisationen.

– De tre i ledningen talade om för facket att vi medarbetare stĂ„r bakom den nya organisationen och det gör vi verkligen inte. Beslutet har fattats utan ordentligt underlag, det bygger bara pĂ„ en idĂ© ledningen haft. Effekten av det hĂ€r blir att mĂ„nga kommer att sĂ€ga upp sig. Tid och resurser som borde lagts pĂ„ brukarna kommer nu gĂ„ till att genomföra en stor genomgripande förĂ€ndring.

SocialnÀmnden vÀntas gÄ med 105 miljoner kronor i underskott 2019. MÄste inte ni vara beredda pÄ att det krÀvs ÄtgÀrder för att förbÀttra ekonomin?

– SjĂ€lvklart förstĂ„r vi det. Men det hĂ€r ger ingen besparing, det enda som hĂ€nder Ă€r att det blir svĂ„rare att utföra vĂ„rt arbete. Vi har inte lĂ€ngre nĂ„got förtroende för ledningen.

NÀr tidningen nÄr socialförvaltningens chef Mehmed Hasanbegovic har han Ànnu inte fÄtt brevet.

– Jag har trĂ€ffat en del medarbetare de senaste dagarna och jag vet att det finns ett missnöje, framför allt bland dem som berörs. SjĂ€lvklart tar vi deras oro pĂ„ stort allvar och tar till oss det de sĂ€ger. Jag förstĂ„r att det hĂ€r vĂ€cker tankar och vi kommer att sĂ€tta oss tillsammans med berörd personal för att gĂ„ igenom förutsĂ€ttningarna, sĂ€ger han.

Att nÄgon i ledningen skulle ha ljugit för facket förnekar Mehmed Hasanbegovic.

– Nej, det stĂ€mmer inte. DĂ€remot har det funnits en tidspress pĂ„ oss för att skapa en kraftfull organisation och vi har inte lyckats tydliggöra varför vi behöver göra förĂ€ndringar. Det hĂ€r Ă€r en del av de Ă„tgĂ€rder vi mĂ„ste vidta för att klara de ekonomiska utmaningar vi har framför oss.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!