Den länsgemensamma socialjouren infördes den 1 mars 2019, med uppgift att täcka sju kommuner under kvällar och helger. Den styrs från Eskilstuna och bemannas normalt av tre personer, som enligt uppdraget ska ha möjlighet att åka ut på akuta hembesök om det skulle krävas.
Nu kommer det kritik mot det nya systemet från en mamma som flera gånger ringt och sagt att hon tappat kontrollen över situationen med sin utåtagerande son.
Situationen har pågått sedan början av december. Den elvaårige pojken – som själv varit utsatt för brott som gjort honom svårt traumatiserad – får plötsliga utbrott och gör explosiva utfall mot både sin mamma och sina två småsyskon.
– Han säger att han inte mår bra och uttrycker att han är väldigt arg. Vissa gånger förstår han inte själv vad han gjort, säger mamman till tidningen.
Trots sin ringa ålder får pojken oanade krafter. Mamman, som får ta de värsta smällarna, har blåmärken över hela kroppen.
Är du rädd för honom?
– Ja, när han slåss. För nu har han börjat slå mot huvudet. Han är mycket starkare än jag.
Vid elva tillfällen har det gått så långt att mamman känt sig tvingad att tillkalla polis, som då har kunnat lugna ner pojken genom att prata med honom. Men trots att det gjorts orosanmälningar vid varje tillfälle har mamman inte kunnat få någon akuthjälp när hon ringt socialtjänstens länsjour.
– Socialjouren gör ju absolut ingenting. Varje gång jag ringt har de sagt att de inte har någon möjlighet att åka ut, utan att de bara ska skriva en rapport till måndagen. Vad hjälper det mig?, frågar sig mamman.
Samtidigt har hennes socialsekreterare uppmanat henne att inte ringa polisen. Detta med motiveringen att det inte är bra för sonen.
Mamman säger att hon känner sig villrådig, men hon tycker inte att hon har några andra alternativ än att tillkalla polis när pojken går bärsärkargång.
– Jag har inte haft något val de gånger han bara slår och slår. De poliser som kommit har varit jättebra och kunnat lugna ner honom, säger hon.
Lena Söderqvist-Määttä är områdeschef på socialförvaltningen i Eskilstuna.
Mamman säger att hon inte får hjälp av socialjouren. Har ni möjlighet att åka ut akut?
– Det är klart att det finns möjlighet att åka ut omedelbart, men det är ingenting vi kan lova. Det beror också på vad personalen sitter med i övrigt. När de får in larm är det en ordning för vad man rycker ut på, och barn- och ungafrågan är den som är högst prioriterad.
Av vilka skäl kan en socialsekreterare avråda en mamma att ringa polisen?
– Det är väldigt situationsbetingat. Jag skulle kunna tänka mig att man vill jobba med den här mamman för att hitta andra sätt än att ringa polisen, för vår intention är att man ska hitta andra sätt. Det är ingen hållbar, långsiktig lösning att kalla på polisen.
Men om socialjouren inte kan hjälpa, vad ska hon göra i en akut situation när hon fruktar för sin och sina barns hälsa?
– Självklart har man som alla samhällsmedborgare rätt att ringa polisen om man känner sig hotad och rädd. Men om någon är hotad av sitt barn handlar det om att man måste hitta lösningar för att komma ur det och hitta ett behandlingsalternativ som både barn och vuxen kan vara med i. Det finns inga snabba lösningar, säger Lena Söderqvist-Määttä.