Julen är inte bara julmat och julklappar.
Det innebär även en stor ökning av sopor och en hög belastning på landets återvinningsstationer och -centraler.
En stor mängd förpackningar samlas in under kort tid vilket innebär att soptipparna runt om i landet når bristningsgränsen efter jul, enligt Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).
– I grunden har vi en god planering för våra cirka 5 000 återvinningsstationer runtom i landet. Men det finns en risk för att vissa återvinningsstationer ändå blir överbelastade. Volymerna blir helt enkelt för stora, trots att vi i vissa fall tömmer stationer ett par gånger per dag, säger Håkan Ohlsson, vd på FTI, och fortsätter:
– Vi planerar så gott vi kan för att hantera den utmaning som står inför. Vi uppskattar verkligen om alla våra återvinnare bidrar när det gäller att vika ihop förpackningar, undvika att ställa saker utanför behållarna och om möjligt vänta några dagar med att ta förpackningarna till återvinningsstationen. Det skulle vara till stor hjälp.
I Eskilstuna ansvarar FTI för återvinningsstationerna där man lämnar förpackningar medan Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö har hand om Lilla Nyby och ReTuna samt sophämtningen.
Och Clas Jansson, tillförordnad återvinningschef på Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö, delar bilden av hektisk tid när alla Eskilstunabor ska göra sig av med julens alla sopor samtidigt.
– På samma sätt som det inhandlas en enorm mängd så blir det väldigt mycket sopor. Jag har ingen statistik över hur mycket mer sopor det blir, men i och med alla röda dagar blir det stökigare och lite bökigare att hinna med allt. Detta samtidigt som många är lediga och kanske passar på att rensa garaget i samband med att man ska göra sig av med julsoporna, säger Clas Jansson.
Om en återvinningsstation blir överfull uppmanar FTI människor att höra sig och larma. Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö uppskattar också om människor har möjlighet att vänta med vissa sopor till nästa vända av sophämtningen.
– Har man som till exempel villaägare möjlighet att dra ut på en del av soporna fram till nästa sophämtningen så får man gärna göra det för att underlätta. Men det är inget vi kräver och har man fullt i sina kärl hemma så finns det återvinningsstationer, säger Clas Jansson.