Sparkade cheferna på Rinman kräver skadestånd

Minst två av de tre avskedade cheferna på Rinmangymnasiet anser att de har sagts upp felaktigt. Nu yrkar de på skadestånd från Eskilstuna kommun. "Vi tycker att kommunen har betett sig allmänt knepigt", säger Mikael Larsson, ordförande för Vision som företräder en av cheferna.

Minst två av de tre avskedade cheferna på Rinmangymnasiet anser att de har sagts upp felaktigt och yrkar på skadestånd från Eskilstuna kommun.

Minst två av de tre avskedade cheferna på Rinmangymnasiet anser att de har sagts upp felaktigt och yrkar på skadestånd från Eskilstuna kommun.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2020-02-15 06:49

I slutet av november kom beskedet att tre dåvarande chefer, två rektorer och en administrativ chef, på Rinmangymnasiet stängdes av efter att det riktats anklagelser om att cheferna ska ha hyrt ut parkeringsplatser till medarbetare på skolans område i utbyte mot kontanter. 

Och en dryg månad senare, strax innan jul, meddelade barn- och utbildningsförvaltningen att de tre cheferna avskedats från sina arbeten

Tidningen har under de senaste månaderna sökt flera av cheferna för en kommentar och nu uttalar sig ett ombud för en av cheferna för första gången sedan avskedandet. 

– Vår medlem har mått jättedåligt av det här. Medlemmen tycker att den ärvt det här systemet och även lyft frågan under skolans ledningsgruppsmöten, men inte fått gehör, säger Mikael Larsson, ordförande i fackförbundet Vision som företräder chefen.

Tidningen har begärt ut dokument från barn- och utbildningsförvaltningen och dessa visar att minst två av de tre avskedade cheferna på Rinmangymnasiet motsatt sig kommunens beslut om avsked och tycker att de har sagts upp på felaktiga grunder. 

Vision har därför begärt central tvisteförhandling och yrkar på skadestånd från kommunen.

– Vi tycker att arbetsgivaren har tagit i för hårt och att det finns förmildrande omständigheter. Vår medlem har varit helt öppen från första början och vittnat om att det här har förekommit sedan mitten av 90-talet och det finns även de som jobbat på skolan som nu sitter i förvaltningens korridorer, så det här kan inte vara nytt för förvaltningen, säger Mikael Larsson. 

Avskedande är det hårdaste straffet en arbetsgivare kan dela ut och om ärendet inte kan avgöras under den centrala tvisteförhandlingen kommer ärendet att avgöras i domstol.

– Vi försvarar inte handlingen för den är felaktig, men vi tycker inte att man hade behövt gå så hårt fram. Vi tycker att kommunen har betett sig allmänt knepigt och dessutom informerat på ett konstigt sätt till övrig personal på skolan. Man kunde ha kallat upp cheferna och gjort en snygg avslutning, men nu har man slagit på stora trumman mot tre människor med familjer som skadats, säger Mikael Larsson.

Sveriges Skolledarförbund företräder en annan av de tre rektorerna och anser även de att avskedandet är felaktigt. Även de har begärt en central tvisteförhandling för att ogiltigförklara avskedandet för att personen ska få återgå till sitt arbete samt yrkar på skadestånd från Eskilstuna kommun.

"Vår medlem får i och med detta orimligt kraftfulla agerande från arbetsgivaren betala ett mycket högt pris för att kommunen ska kunna statuera ett exempel på att de är en arbetsgivare som tar tillämpning av rutiner, policys, avtal och lagar på stort allvar", skriver Sveriges Skolledarförbund.

Karin Holmberg Lundin, skolchef för gymnasieskolan, har företrätt arbetsgivarparten i den lokala tvisteförhandlingen men vill inte föregå den centrala tvisteförhandlingen.

– Jag har egentligen inga kommentarer innan det har prövats, säger hon.

Hur förhåller ni er till vad cheferna yrkar på?

– Det ska prövas och det får visa sig då. Vi inväntar även vad den externa utredningen, som görs av KPGM och är klar inom några veckor, visar.

Den tredje avskedade chefen driver sitt ärende privat och företräds av en advokat.

Rinman – detta har hänt:

26 november: Två rektorer och en administrativ chef stängs av efter att de hyrt ut parkeringsplatser i utbyte mot kontanter. Pengarna ska ha använts till uppvaktningar, elektronikinköp samt ett inköp av alkohol till en personalfest.

3 december: Händelsen polisanmäls.

20 december: Utredningen om skattebrott läggs ned. Men senare samma dag sparkas de tre cheferna.

14 januari: Parterna möts i en lokal tvisteförhandling, men kan inte enas och ärendet har gått vidare till en central tvisteförhandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!