Sponsringstrid kring Unga Örnar

S-ordförande avgjorde till Unga Örnars fördel. Halva styrelsen röstade mot att sponsra föreningen.

Lars Andersson (S), ordförande i Kommunföretag AB, avgjorde frågan om sponsring med sin utslagsröst.

Lars Andersson (S), ordförande i Kommunföretag AB, avgjorde frågan om sponsring med sin utslagsröst.

Foto: Kommunföretag AB/Unga Örnar

Eskilstuna kommun2019-11-03 07:01

Vid Kommunföretag AB:s senaste styrelsesammanträde i oktober beslutade styrelsen att godkänna ett treårigt sponsoravtal med föreningen Unga Örnar i Skogsängen. Åren 2020-2022 får föreningen 200 000 kronor per år.  

Beslutet har dock väckt kritik från stora delar av styrelsen som menar att Unga Örnar står alltför nära den socialdemokratiska arbetarrörelsen. Enligt direktiven ska politiska organisationer inte sponsras av kommunala bolag.

Den politiskt oberoende ledamoten Johan Holmqvist, nominerad av (M) fick fört till protokollet att: "Avslutningsvis är det min bedömning att Unga Örnar som organisation inte verkar på armlängds avstånd från en politisk organisation". Holmqvists notering fick stöd av ytterligare tre ledamöter.

Sverigedemokraterna Lars Bohlin, Seppo Vuolteenaho och Tobias Gustafsson var ännu tydligare. "Organisationen är grundad som socialdemokratisk organisation även om man i dag  säger sig vara politiskt obunden".

Trion påtalade att statsminister Stefan Löfven (S) i fjol sjöng Internationalen på en scen tillsmammans med en grupp från Unga Örnar, och att ordföranden för Unga Örnars riksorganisation (Yasmine Bladelius) är socialdemokratisk riksdagsman.

"Riktade bidrag till socialdemokratiska underorganisationer bör bekostas från deras partikassa" skriver SD.

Styrelsen  tog beslutet om att sponsra Unga Örnar först efter votering som slutade oavgjort, 7-7.  

Ordförandens utslagsröst blev direkt avgörande. Ordförande är socialdemokraten Lars Andersson.

Unga Örnar beskriver sin ställning så här på sin hemsida: Unga Örnar startades 1931 av arbetarrörelsen. Det fanns ett behov av en organisation som utanför kyrkan erbjöd fritids- och kulturverksamhet för arbetarklassens barn. 1933 bröt sig Unga Örnar loss och blev partipolitiskt obundna även om vi fortsatte att dela arbetarrörelsens värderingar om jämlikhet och allas lika värde. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!