Stadshuset i Eskilstuna är med i topp 100

Just nu pågår föreningen Arkitektupprorets tävling som utser vackraste byggnaderna. Eskilstuna och Nyköping är med i topp 100.

Eskilstuna kommun 4 november 2019 19:30

Föreningen Arkitektupproret med sina 28 000 medlemmar ligger bakom tävlingen och målet är att utse hela landets vackraste byggnader.

Föreningen brukar arrangera liknande tävlingar och har både lyft fram det fina, men också lite mer kontroversiellt det fula. 2017 korades Norrköping till landets vackraste stad, året därpå fick Borlänge den mindre smickrande utmärkelsen fulaste staden.

Nu i år handlar det om att utse vackraste byggnaden i hela landet, och tävlingen leds just nu av universitetetbiblioteket i Lund, före Nordiska museet i Stockholm och Rådhuset i Helsingborg.

Men än är det inte för sent att gå in och rösta på de fem kandidater som är kvalificerade för riksfinalen från de som blev nominerade i den Mellansvenska regionen.

Etta här blev Badhotellet i Södertälje, tvåa Apotekshuset i Köping, trea Stadshotellet i Söderköping, fyra alltså Stadshuset i Eskilstuna och femma Hamnkontoret i Nyköping.

– Röstningen pågår fram till och med nyårsaftonen och sedan presenterar vi hela resultatet 1 januari, säger ordförande i Arkitektupproret, Sigvald Freylander.

Vad hela tävlingen går ut på är att lyfta goda exempel och försöka påverka hur arkitekter ritar hus.

– Vi har två underrubriker på vår dagordning som heter "Låt oss bygga vackert igen" och "Det finns alternativ till fyrkantiga lådor", fortsätter Sigvald Freylander.

– Men vi är stenhårda på att aldrig syssla med personangrepp. Men i och med att byggnader pryder de offentliga rummet så måste vi få tycka till om dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa