Strålande utsikter för växande solcellsbolag

Nyligen presenterades länets snabbast växande företag. Vi har besökt EcoKraft Sverige AB som är det enda handelsföretaget på listan.

Oscar Gustavsson startade Ecokraft 2008. I dag är han vd och bolagets största delägare.

Oscar Gustavsson startade Ecokraft 2008. I dag är han vd och bolagets största delägare.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna kommun2019-10-27 08:57

Av de 31 Gasellföretag, som kvalificerar sig på Dagens Industris ranking över länets snabbast växande företag, är majoriteten byggföretag. Stark efterfrågan och gynnsamma vindar i branschen har bidragit till att 18 av dem lyckats fördubbla sin omsättning med bibehållen lönsamhet under en fyraårsperiod. 

Eskilstunaföretaget Ecokraft Sverige AB är det enda bolaget i kategorin handelsföretag som kvalificerat sig som Gasellföretag 2019. Med en tillväxt på 488 procent, mellan 2015–2018, kniper de femteplatsen på den åtråvärda listan. 

– Det är inget självändamål att vara ett Gasellföretag, men det är kul att sätta ihop ett team och se hur långt vi kan ta det. Vi ser oss som ett handelsbolag med fokus på kvalitet. Vi är lite dyrare än konkurrenterna, men genom att välja oss ska det också löna sig i längden, säger Oscar Gustavsson, vd och största delägare i bolaget.

Han startade EcoKraft 2008 och företagsidén är att projektera och installera högkvalitativa solcellssystem till privatpersoner, företag och lantbruk.

– Vi är ett handelsföretag i den bemärkelsen att vi inte har någon egen tillverkning. Vi kalkylerar kundernas behov, sätter ihop kompletta system med lång hållbarhet och hjälper till att installera dem, säger Oscar Gustavsson.

Dagens Industris siffror för Gasellföretagen 2019 baseras på 2018-års siffror. Vid senaste bokslutet hade EcoKraft Sverige 15 anställda och omsatte 69,9 miljoner kronor. Det har hänt en del sen dess.

– Sedan 2014 har vi nästan fördubblat omsättningen varje år. I dag är vi 51 medarbetare, varav 29 i Eskilstuna och i år siktar vi på att omsätta 120 miljoner. Det märks att vi verkar i en attraktiv bransch för vi har alltid många sökande när vi har vakanta tjänster. Vi har låg personalomsättning och det är rimligtvis ett tecken på att medarbetarna trivs. 

Statliga subventioner har, trots att de minskat på senare år, starkt bidragit till att så många vill montera solceller på sina hus. 

–Det sökbara bidraget har justerats ned i takt med att priset på solceller sjunkit. I dagsläget är subventionen 20 procent av totalsumman, säger Oscar Gustavsson och fortsätter:

–Subventionen var med och skapade ett intresse för solceller, men samtidigt har den sökbara potten med pengar inte varit tillräckligt stor. I omgångar har det blivit ett vänta-gå-läge innan kunderna fått besked om bidrag och då ledsnar folk.

De solcellsmoduler som ryms på taket på en genomsnittsvilla kan producera cirka 7 600 kilowattimmar. En tvåbarnsfamilj gör av med 6 000–7 000 kilowattimmar i hushållsel om året och det som inte förbrukas för egen del säljs vidare över elnätet.

–Den ekonomiska kalkylen går ihop även utan subventionen och det eventuella elöverskott som ett hushåll inte förbrukar kommer solcellsägaren till godo.

Utöver solcellsbidraget tillämpas en skattereduktion med 60 öre per utmatad kilowattimme. Det innebär att en köpt kilowattimme kostar 1 krona, medan den som såld är värd 1,6 kronor.

Förra året redovisade EcoKraft ett resultat på 4,4 miljoner kronor och prognosen för 2019 ligger på 6 miljoner. 

– Överskottet har återinvesterats i verksamheten och det har hjälpt oss att växa, säger Oscar Gustavsson. 

Han märker, liksom många andra företagare, inte av någon avmattning i konjunkturen. Intresset för egenproducerad energi ligger i tiden och det gagnar tillväxten för verksamheten.

– Våra elektriker och montörer får mycket positiv feedback av kunderna. Jag tror att många känner att de investerar i något vettigt för framtiden, säger Oscar Gustavsson.

Intresset för solceller har vuxit starkt. Att bli självförsörjande för sin egen hushållsel och på ett miljömässigt försvarbart sätt är ett starkt argument för att investera i energikällan.
Intresset för solceller har vuxit starkt. Att bli självförsörjande för sin egen hushållsel och på ett miljömässigt försvarbart sätt är ett starkt argument för att investera i energikällan.
Ecokraft Sverige

Grundat: 2008

Säte. Huvudkontor i Eskilstuna, finns även i: Stockholm, Växjö, Kristianstad, Malmö, Göteborg och Norrköping.

VD: Oscar Gustafsson (grundare och största delägare).

Antal anställda: 51, varav 29 i Eskilstuna.

Omsättning: 68,9 miljoner kronor (2018)

Inriktning: Projekterar och installerar solcellssystem till privatpersoner, företag och lantbruk.

Aktuell: Utsågs nyligen till Gasellföretag i Sörmland av Dagens Industri och är ett av länets snabbast växande företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!