Strid om gödsel i biogaskonflikt

Kommunstyrelsen i Eskilstuna gav under tisdagen som väntat klartecken för planerna på en kommunägd biogasanläggning på Lilla Nyby. Men det har blåst upp en strid om det gödsel som ska användas som råvara.

Eskilstuna kommuns beslut om att satsa på en egen biogasanläggning har lett till en konflikt med det privata alternativet Eskilstuna Biogas AB och dess ordförande Kaj Wågdahl. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är inte beredd att ändra beslutet.

Eskilstuna kommuns beslut om att satsa på en egen biogasanläggning har lett till en konflikt med det privata alternativet Eskilstuna Biogas AB och dess ordförande Kaj Wågdahl. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är inte beredd att ändra beslutet.

Foto: Anders Nilsson/Claudio Bresciani/TT/Mikael Andersson

Eskilstuna kommun2020-01-29 06:12

Det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö, EEM, ska bygga en produktionsanläggning för biogas på återvinningscentralen Lilla Nyby. Investeringen uppgår till 180 miljoner kronor, varav 78,5 miljoner finansieras med bidrag från Naturvårdsverket och resten via upplåning.

Förutom miljövinsterna beräknas anläggningen – som ska vara klar att tas i drift 2022 –  generera 20 nya jobb samt ge ett årligt överskott på åtta miljoner kronor. För att tillverka biogasen ska främst det insamlade matavfallet användas som råvara men även gödsel från lantbrukare i närområdet.

Att gödslet ingår i kalkylerna har lett till starka reaktioner från det privatägda företaget Eskilstuna Biogas AB. De har långt framskridna planer på en egen produktionsanläggning i Kjula med en tillverkning helt baserat på gödsel.

– Det står i direkt konflikt med den verksamhet vi planerar för. För EEM kan gödsel lätt uteslutas men för oss är den direkt avgörande, säger Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna Biogas AB som tecknat avsiktsförklaringar med lantbrukare i regionen om leverans av gödsel.

– Jag är ganska säker på att lantbrukarna kommer att vara lojala och hålla sig till oss när de ser att vårt projekt ger enormt mycket större nytta för lantbruket, säger Kaj Wågdahl som via mejl vädjat till politikerna i kommunstyrelsen att omformulera investeringsbeslutet och enbart använda matavfall i produktionen.

Men så blir det inte.

– Nej, vi ändrar inte på något. De farhågor Kaj Wågdahl lyfter är inte befogade. Gödslet står för en väldigt liten del i vår kommande produktion av biogas. Det handlar om leverans från tre gårdar, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) som betonar att kommunens och EEM:s beslut grundar sig i uppdraget att ta hand om matavfallet samt att uppfylla kravet på att leverera biogas till bussarna i Eskilstunas kollektivtrafik.

Majoritetskollegan och kommunalrådet Arne Jonsson (C) säger att kommunens satsning eventuellt kan komma att försvåra för Eskilstuna Biogas AB.

– Men det är inte så att vi omöjliggör något för dem, så är det definitivt inte. Vi vill absolut inte slå undan benen för Eskilstuna Biogas men vi måste komma till skott och börja leverera biogas. Och det bästa för alla parter vore om vi kunde få ytterligare matavfall att ta hand om, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!