En undersökning som butikskedjan Willys låtit Kantar Sifo göra visar att 71 procent aktivt försökt att minska sitt matsvinn under det senaste året. På Willys har man infört svinnsmartlådor med två kilo frukt eller grönt. Frukter och grönsaker med smärre skönhetsfläckar som annars hade rensats bort och slängts, trots att de är fullt ätbara.
– Vi packar mellan 10 och 20 svinnsmarta lådor med frukt eller grönsaker varje dag i vår butik. De är otroligt populära, kunder står nästan på dörren och väntar när vi öppnar för att komma över en låda, säger Jonas Fager, butikschef på Willys Smeden i Eskilstuna, och fortsätter:
– 20 lådor försvann direkt i morse när vi ställde ut dem. Det finns dagar då det kommer in personer som köper tio lådor, det är väldigt kul att de är så uppskattade.
Willys Smeden var en av åtta butiker i landet som var med i ett pilotprojekt med svinnsmartlådor som påbörjades efter sommaren 2019. Varje låda på två kilo såldes för 20 kronor. Det gick så bra så att lådorna sedan i november finns i alla Willys butiker.
– Kunderna är glada och det är en ständig jakt på lådorna. Vi får positiva kommentarer även från de som inte köper dem. I bland kan vi till och med få lite skäll för att de är slut för dagen, säger Jonas Fager och skrattar.
Sedan starten med svinnsmartlådorna har över 100 ton frukt och grönsaker sparats från att slängas eller skänkas bort i Willys alla butiker. Willys butik Smeden i Eskilstuna är en av de butiker som sålt flest av dessa lådor i hela Sverige, över 1 000 stycken.
– Att vi är en av de bästa butikerna i Sverige, när det gäller svinnsmartlådorna, är riktigt roligt, säger Jonas Fager och fortsätter:
– Vi skänker väldigt mycket till Eskilstuna Stadsmission, men det finns begränsningar även för dem hur mycket de kan ta emot, speciellt när det gäller frukt, grönsaker och bröd. Att vi har börjat sälja svinnsmartlådor i butikerna påverkar inte Eskilstuna Stadsmissions tilldelning.
Jonas Fager hoppas på att svinnsmartlådorna ska göra så att folk får upp ögonen för att allting inte behöver vara perfekt, att även lite defekta frukter och grönsaker smakar lika bra för det.
– Det ska bli intressant att mäta om något år och se om antalet svinnlådor minskat, att folk köper lite kantstötta grönsaker i vanliga disken. Det är ju inget fel på produkten bara för att de är lite skadade, avslutar Jonas Fager.