I snitt får drygt två miljoner svenskar som deklarerat tidigt tillbaka knappt 6 900 kronor var i skatteåterbäring i dagarna.
– Utbetalningarna pågår för fullt och de som är berättigade till skatteåterbäring kan förvänta sig att ha pengarna på kontot innan påsk, säger Johan Schauman.
Enligt en undersökning som den digitala investeringsrådgivaren Fundler gjorde i mitten av februari stod resor och investeringar högt på listan av vad svenskarna planerade att spendera skatteåterbäringen på. I och med coronautbrottet har många bytt strategi och väljer i stället att unna sig en trevligare tillvaro på hemmaplan.
För Anders Nilsson, som driver färghandeln Kungsgatan 69 i Eskilstuna, har året börjat bra och de har trots coronakrisen god fart i verksamheten.
– Vår högsäsong brukar starta i slutet av april och pågå till slutet av september – den period då det går bra att arbeta både inom- och utomhus, säger han.
De senaste veckorna har han märkt av en ökad tillströmning av främst privatkunder och inte sällan under vardagar.
– Jag har varit i den här branschen i 30 år och det vi ser nu följer ett klassiskt mönster som alltid uppstår i kristider. Då går människor in i sin kokong, vilket innebär att de lägger mer tid och resurser på att ta hand om det de har och de som står dem nära, säger han.
Färg, tapeter, kakel och golv utgör verksamhetens viktigaste produktutbud och efterfrågan är god. Enligt Anders Nilsson är butikens främsta målgrupp på konsumentsidan människor som äger sitt boende.
– Under rådande omständigheter kan skatteåterbäringen mycket väl komma att hamna i privatpersoners renoveringsbudget i stället för att läggas på en resa, säger han och fortsätter:
– Har folk tid över, och dessutom ska spendera den på hemmaplan, tror vi att många kommer att passa på att måla om sitt hus själva i år.
På byggvaruhuset K-Rauta i Eskilstuna är tongångarna liknande. De har också märkt av en ökad tillströmning av privatkunder och tror att det beror på flera faktorer.
– Det känns inte som att coronakrisen påverkat oss negativt och samtidigt kom våren tidigt i år. Mars har bjudit på fint väder och det gör att många vill sätta igång med sina utomhusprojekt tidigare, säger varuhuschefen Eric Messing.
De märker normalt av en uppgång i försäljningen i början av juni då majoriteten av svenskarna får tillbaka på skatten och Eric Messing tror att den effekten även kan visa sig i samband med de som får pengarna tidigt.
Karoline Filander, projekt- och eventchef på K-Rauta, nämner utemöbler, grillar och gräsklippare som extra åtråvärda i samband med att människor får skatteåterbäring och hon tror på god försäljning.
– Spabad har fått ett uppsving och vi tror att många passar på att unna sig något som de känner att de har råd och möjlighet att köpa. En del slår till exempel till på en bättre grill än vad de först hade tänkt sig, säger hon.
De senaste veckorna har de också märkt av en kundtillströmning i butiken på vardagar och en hög aktivitet på byggården där virket förvaras.
– När människor uppmanas att hålla ner sitt resande verkar en hel del satsa på att bygga altan istället.
För kunder som inte vill ut och fara i onödan i tider som dessa erbjuder K-rauta onlinehjälp via bland annat skype och telefon.
– Man ska kunna komma igång med sina projekt utan att behöva ta sig hit och så klart ordnar vi med hemleverans, säger Karoline Filander.
Ulf Ahrner, vd på fondroboten Fundler, uppmanar människor som får tillbaka på skatten och har ekonomiskt utrymme att investera för framtiden.
– En bra regel är att bara investera pengar som du skulle kunna klara dig utan. Känner du en oro över den ekonomiska marknadssituationen och en osäkerhet att förlora pengar, så är det inte rätt läge att ta några risker, säger Ulf Ahrner.
Han anser att rådande tider gör det extra viktigt att fundera över hur du bäst planerar skatteåterbäringen.
– Generellt vill jag uppmana fler till att investera istället för att spara på bankkonto, men det beror självklart på sparhorisont. Om man får tillbaka en större summa pengar, är det klokt att överväga jämkning för kommande år. Att få skatteåterbäring innebär att du har lånat ut pengar till staten under året – pengar som du löpande hade kunnat investera istället.