Händelsen inträffade förra veckan men Therese Lekander på Stadsmissionen i Eskilstuna vill inte berätta exakt var detta inträffade.
– Personen sitter fortfarande kvar på det stället som det hände och har inte velat polisanmäla händelserna eftersom han är rädd för repressalier. Ena gången var det en man som ställde sig och kissade på tiggaren och vid ett annat tillfälle var det en kvinna, säger Therese Lekander.
Tillståndskravet för passiv penninginsamling infördes den 1 augusti i år och redan efter ett par veckor kom tiggare till Stadsmissionens dagliga verksamhet och berättade om vad de blivit utsatta för. Då hade personer bett att få se tiggarnas tillstånd och försökt få dem att lämna sin plats. Även spott och knuffar hade förekommit.
När beslutet om tillståndskravet beslutades i kommunfullmäktige fick Eskilstunapolisen in tolv ansökningarna. Nu har 19 ansökningar kommit in, varav två är förlängningar.
– Enligt tillståndsenheten är inflödet lugnt; nya tillstånd söks när de gamla gått ut, någon större ökning av antalet pengainsamlare och antalet platser ser vi inte. Tillståndet gäller i tre månader, kostar 250 kronor och personen ska ha tillståndet med sig för att kunna visa upp det, säger kommunpolis Thomas Bergqvist.
Varje person ansöker om en specifik plats som man sedan blir tilldelad.
– Det är för att minimera risken för man ska kunna handla med tillstånd, eller att en person söker tillstånd för flera andra. Därmed minskar vi också risken för människohandel, säger Thomas Bergqvist.