Kostnaderna för ekonomiskt bistånd minskar kraftigt

Trots inflation och högre hyror har kostnaderna för ekonomiskt bistånd minskat med 11 miljoner i Eskilstuna i år jämfört med samma period 2022. Samtidigt är antalet hushåll som söker stöd fortsatt högt.

Skärpta bedömningar och aktivitetsplikt är två bidragande orsaker till kostnadsminskningen för ekonomiskt bistånd, säger Malin Skoglund, områdeschef för arbete och försörjning på Eskilstuna kommun.

Skärpta bedömningar och aktivitetsplikt är två bidragande orsaker till kostnadsminskningen för ekonomiskt bistånd, säger Malin Skoglund, områdeschef för arbete och försörjning på Eskilstuna kommun.

Foto: TT/Lars Skärlund/Privat

Eskilstuna kommun2023-09-04 06:55

– Det är egentligen inte så att vi har färre som ansöker om ekonomiskt bistånd, men det är fler som får avslag eller inte fullföljer sin ansökningsprocess, säger Malin Skoglund, områdeschef på arbete och försörjning i Eskilstuna kommun.

Kostnaderna för ekonomiskt bistånd landade på 118 miljoner kronor mellan januari och juli i år. Det är 10,9 miljoner mindre än året före och en sjunkande trend som hållit i sig.

– Vi såg en positiv förändring redan förra året då vi sänkte kostnaderna med närmare 20 miljoner jämfört med 2021. Och hittills i år har vi minskat bruttokostnaderna med ytterligare 10,9 miljoner jämfört med samma period förra året, trots höjningen av riksnormen för försörjningsstöd vid årsskiftet och höjda hyror, så det är en väldigt positiv trend. 

undefined
Från Eskilstuna-Kuriren 14 mars, då det kommunala bostadsbolaget Kfast presenterade en rekordhög höjning av hyran med 4,45 procent. Men trots kraftig inflation och en högre riksnorm för försörjningsstöd har kostnaderna för ekonomiskt bistånd fortsatt sjunka i Eskilstuna.

Malin Skoglund ser flera förklaringar till utvecklingen. Dels kommunens relativt nya satsning på aktivitetsplikt som lett till att vissa hushåll kommit i egen försörjning, dels arbetet som lagts på att avslöja felaktiga utbetalningar i den så kallade FUT-gruppen. 

– Vi har skärpt vår myndighetsutövning, där våra handläggare blivit mer vaksamma på vilken typ av frågor man behöver ställa och vad som kan vara en signal på att något är fuffens. Och så har vi blivit noga med att kräva ett fysiskt nybesök vid alla förstagångsansökningar, där vi går igenom rättigheter och skyldigheter och berättar vad man behöver ställa upp på för att få bifall på sin ansökan.

Har det inte sett ut så tidigare?

– Vi har nog skärpt till oss på den punkten.

undefined
Det tuffa ekonomiska läget just nu gör att många nya hushåll kan ha sökt sig till ekonomiskt bistånd utan att ha rätt till utbetalning, enligt Malin Skoglund.

Samtidigt som färre får bidrag är antalet som ansöker om pengar konstant högt i kommunen. I juli hade 2 677 hushåll aktiva ärenden hos ekonomiskt bistånd. Av dem var det bara 1 828 som fick en eller flera utbetalningar. 

Är inte det ett tecken på att det blivit tuffare?

– Ja, eller så visar det på ett svårare ekonomiskt läge i samhället i stort, där fler nya hushåll söker ekonomiskt bistånd. Situationen är ansträngd för många just nu. Då kan det vara så att man tror sig ha rättigheter och testar att ansöka, när man egentligen hade kunnat planera sin ekonomi bättre eller inte uppfyller kraven då man har ett normöverskott. Men vi jobbar utifrån samma riktlinjer i dag som för två år sedan, så kraven är desamma.

Normöverskott

Den som haft en inkomst eller annan ersättning förväntas ha planerat sin ekonomi så att pengarna ska räcka även en viss tid framöver. Vid bedömningen om ett hushåll har rätt till ekonomiskt bistånd kan därför ett belopp från en tidigare månad även behandlas som en inkomst den månad som ansökan gäller. I normalfallet sker en sådan bedömning för inkomster man haft tre månader bakåt i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!