Ulf Kristersson (M) ska ut i verkligheten

"När man ägnar sig dygnet runt åt riksdagsarbete så måste man då och då bryta sig ur riksdagsmurarna och träffa människor i verkligheten", säger Ulf Kristersson.
"När man ägnar sig dygnet runt åt riksdagsarbete så måste man då och då bryta sig ur riksdagsmurarna och träffa människor i verkligheten", säger Ulf Kristersson.

Imorgon inleder Ulf Kristersson (M) och Alice Teodorescu (M) sin turné Sverigeresan. Första stopp är Eskilstuna där moderatledaren själv gick på gymnasiet.

Eskilstuna kommun 3 december 2019 06:21

Ulf Kristersson (M) och Alice Teodorescu (M) inleder sin turné "Sverigeresan" imorgon när de kommer till Eskilstuna. De ska besöka ett antal mellanstora svenska städer för att möta människor och presentera sina idéer inför framtiden. 

– När man ägnar sig åt riksdagsarbete dygnet runt så måste man då och då bryta sig ur riksdagsmurarna och träffa människor i verkligheten, säger Ulf Kristersson.

Mycket fokus i debatten har legat på problemen i storstadsområden säger Ulf Kristersson. Hans bild är att problem med utanförskap, våldsbrott och narkotika även drabbar mindre städer som Eskilstuna.

– Vi vill liksom få en liten temperaturmätare på hur människor ser på det här i vardagen och då tyckte jag att det var intressant att börja i en stad som jag gillar, som jag kan och som jag själv har bott i, säger han.

Ulf Kristersson tycker att det är naturligt att börja i Eskilstuna.

– När jag själv bor i Sörmland och har så nära koppling. Min mamma bor ju kvar i Eskilstuna så jag tycker att det känns naturligt, säger han.

När han var fem år gammal gick flyttlasset från Lund till Torshälla utanför Eskilstuna. Han säger att det var först när han började gymnasiet på St Eskil som han var i Eskilstuna på daglig basis.

– Jag kom från den mycket lilla staden till ett lite större sammanhang, säger Ulf Kristersson.

Han säger att han har väldigt goda minnen från tiden i Eskilstuna, men att det även fanns problem på den tiden.

– Jag vet att det har funnits mycket problem också genom åren. De fanns ju då också. Fristadstorget var inte en helt ofarlig plats på nätterna på min tid.

De områden som benämns som utanförskapsområden i Eskilstuna idag. Hur var de när du växte upp här?

– De här områdena som är ganska välkända och har haft problem. Dom hade problem då också, men jag tror att det har blivit tuffare.

I en intervju med Aftonbladet i samband med Sverigeresan säger du att ”medborgarna gör till stor del sin del, men staten har börjat fallera”. Du satt själv i regeringen 2010-2014. Har du något ansvar i det här?

– Ja, det tycker jag man ska säga. Jag tror att det här har pågått under en ganska lång tid, det finns nog ingen exakt startpunkt.

– Jag svär mig verkligen inte fri men det viktiga nu är att enas om att vi har problem och att dem måste lösas. Skattebetalare räknar ändå med att staten ska lösa de problem som bara staten kan lösa.

Finns det något under din tid i regeringen mellan 2010 och 2014 som du skulle velat göra annorlunda idag?

– Jag tror att hela migrationspolitiken borde ha lagts om mycket tidigare. Det borde ha gjorts redan under vår tid. Nu gjordes det först efter flyktingvågen 2015 när det blev uppenbart för alla människor. Ebo-lagstiftningen borde också ha stoppats mycket tidigare.

Ulf Kristersson påpekar att han är den som leder det dagliga arbetet i riksdagen medans Alice Teodorescu håller i Moderaternas idéprogramarbete. Tanken med "Sverigeresan" är att koppla ihop dessa uppdrag för att se vad som behöver lösas omedelbart och vilka långsiktiga saker vi behöver ta tag i. 

– Det blir inga långa anföranden. Jag och Alice kanske inleder med 5-10 minuter sen vill vi ha mer Ring P1. Vi vill höra människors berättelser och sen ska vi svara så gott vi kan, säger Ulf Kristersson.

Evenemanget hålls på Munktell science park onsdag den 4 december mellan klockan 17.30 och 18.30.

Ulf Kristerssons karriär

Ordförande i Moderata ungdomsförbundet 1988-1992

Riksdagsledamot 1991-2000, 2014-

Kommunalråd, Strängnäs  2002-2006

Socialborgarråd, Stockholm 2006-2010

Socialförsäkringsminister 2010-2014

Ekonomisk-politisk talesperson, Moderaterna 2014-2017

Partiledare, Moderaterna 2017-

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa