Unikt möte för ungdomar på S:t Eskil

För första gången håller Europeiska ungdomsparlamentet möte Eskilstuna. I helgen arrangeras mötet på S:t Eskil gymnasium och ungdomar från olika länder deltar.

Eskilstuna kommun 14 november 2019 09:28

Europeiska ungdomsparlamentet, EYP, är en obunden partipolitisk och religiös organisation som syftar till att skapa möjligheter för kulturutbyte mellan ungdomar från hela Europa. Organisationen har funnits sedan 1995 och målet är att hjälpa ungdomar att träffas för att diskutera aktuella frågor i Europa oberoende av landgränser.

Varje år hålls fyra olika regionala möten i Sverige. I år hålls ett i Eskilstuna för första gången och flera deltagare från olika europeiska länder har anmält sig för att delta. 

– Vi kommer att bli ungefär 65 personer och det kommer deltagare från bland annat Ukraina, Polen, Belgien, Tyskland, Turkiet, Tjeckien och sen kommer det också deltagare från de nordiska länderna, berättar eleven och projektledaren Michelle Brant.

Tidningen har träffat fyra elever på S:t Eskils gymnasium som länge varit delaktiga i Europiska ungdomsparlamentet. De beskriver EYP som ett möte där deltagarna får en internationell utbildning i hur man kan argumentera och debattera. Eleverna säger också att de blir mer insatta i vad EU gör och att det är extra roligt med ett parlament där både ledarna och deltagarna är ungdomar. 

– Att vara med i EYP hjälper en att förstå mer i skolan. Man får en chans för mer kunskap inom olika ämnen samt att man får argumentera vilket leder till att det blir något som man faktiskt kan och inte bara något man pluggar, berättar Elise Murphy som varit med i EYP i två år. 

Under parlamentets regionala sammanträden får deltagarna göra olika övningar där de får lära sig samarbeta, lösa problem samt stå upp för sina åsikter. Alla sammanträden och debatter sker på engelska och de olika regionala sammanträdena har alla olika teman. Temat för Eskilstuna är mänskliga rättigheter med slogan ”Together we stand for a united future”.

– Vi är nöjda med temat och det känns aktuellt, på vårt möte kommer det diskuteras statslöshet, klimat, kvinnors rättigheter, barnadödlighet, bin och den neutrala könsfördelningen, berättar Michelle Brant. 

Sammanträdet startar på torsdag och pågår hela helgen. Avslutningsvis kommer en debatt hållas i kommunfullmäktigesalen på söndagen där även kommunalrådet Jimmy Jansson (S) kommer delta. 

Vilka kan gå med i EYP?

–Alla ungdomar som är mellan 16 och 22 år som studerar i Europa kan skicka in en ansökan. Vi blev nominerade via skolan men man kan söka själv också, berättar Elise Murphy.

Ungdomsparlament

För att vara med i Europeiska ungdomsparlamentet ska du vara

Mellan 16 och 22 år

Studerande i Europa

Öppen och nyfiken på andras åsikter, främmande kulturer och nya människor

Intresserad av aktuella samhällsfrågor

Sugen på att träffa likasinnade

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa