Utbildningen dÀr 9 av 10 fÄr jobb direkt

Yrkeshögskolan MÀlardalen Àr en satsning för att förbÀttra matchningen pÄ arbetsmarknaden.

Maria Granberg Àr projektledare pÄ Handelskammaren MÀlardalen. "Yrkeshögskoleutbildningarna skrÀddarsys helt efter arbetslivets behov", sÀger hon.

Maria Granberg Àr projektledare pÄ Handelskammaren MÀlardalen. "Yrkeshögskoleutbildningarna skrÀddarsys helt efter arbetslivets behov", sÀger hon.

Foto: Pressbild

Eskilstuna kommun2019-11-21 10:51

– Yrkeshögskolan Ă€r grĂ€ddfilen rakt ut i jobb eftersom företagen Ă€r med och bestĂ€mmer vad som ska ingĂ„ i utbildningarna, sĂ€ger projektledaren Maria Granberg. 

Satsningen görs av Handelskammaren MĂ€lardalen i samverkan med nĂ€ringslivet, utbildningsanordnare och offentliga aktörer 

– Vi arbetar för en bĂ€ttre matchning pĂ„ arbetsmarknaden genom att sprida kunskap om yrkeshögskolan till arbetsliv, beslutsfattare och potentiella studerande, sĂ€ger Maria Granberg som Ă€r projektledare pĂ„ Handelskammaren MĂ€lardalen. 

– Yrkeshögskolan Ă€r vĂ€ldigt bra för bĂ„de de studerande och för nĂ€ringslivet. Det Ă€r verkligen en win win-situation. Yrkeshögskolan blir en plattform för strategisk kompetensförsörjning för nĂ€ringslivet och en vĂ€ldigt effektiv vĂ€g till jobb och personlig utveckling för individen. Jag hoppas verkligen att fler fĂ„r upp ögonen för den hĂ€r fantastiska möjligheten. 

Handelskammaren MĂ€lardalen har 800 medlemsföretag. Handelskammarens huvuduppdrag Ă€r att se till sina medlemsföretags intressen. 

– NĂ€r vi frĂ„gar vĂ„ra medlemmar svarar ungefĂ€r 4 av 10 företag att de har det tufft nĂ€r det handlar om att rekrytera in rĂ€tt kompetens. De sĂ€ger att det hĂ€r har blivit en tillvĂ€xthĂ€mmare.

Yrkeshögskolan Ă€r enligt Maria en del av lösningen. Alla yrkeshögskoleutbildningar utformas efter arbetsgivarnas behov av eftergymnasial kompetens. 

– Det Ă€r utbildningar som skrĂ€ddarsys helt efter arbetslivets behov, sĂ€ger hon. 

– Utbildningsformen kombinerar teoretiska studier i skolan med arbetsplatsförlagt lĂ€rande, LIA. 

Hela nio av tio studerande fÄr jobb direkt efter examen och mÄnga företag handplockar nya medarbetare direkt frÄn skolan.

– Nu handlar det vĂ€ldigt mycket om att öka kunskapen om yrkeshögskolan sĂ„ vi marknadsför ju utbildningsformen. Jag har varit ute och förelĂ€st vĂ€ldigt mycket för potentiella studerande. Sedan har jag ocksĂ„ varit ute och pratat med företagen och  lyssnat in vad det Ă€r de behöver för att sĂ€kerstĂ€lla att vi fĂ„r den sortens utbildningar i vĂ„r region. 

– Jag tycker att det Ă€r viktigt för nĂ€ringslivet att öppna upp platser för lĂ€rande i arbetet, LIA, och verkligen ta emot de hĂ€r personerna för det Ă€r ju deras framtida medarbetare. Företagen kan ha personer hos sig i stort sett kostnadsfritt. 

Maria vill Ă€ven uppmana företagare att delta i de ledningsgrupper som alla yrkeshögskoleutbildningar mĂ„ste ha. 

I Sverige finns det i dag totalt 214 olika anordnare av yrkeshögskoleutbildningar. Behörighetskravet för att fĂ„ börja pĂ„ en YH-utbildning Ă€r att man har en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper. 

– Det fiffiga Ă€r att tonvikten ligger vid det hĂ€r med motsvarande kunskaper. Man har inte tĂ€nkt att det Ă€r just det formella betyget som Ă€r viktigt utan att individen ska ha kunskaper som motsvarar nivĂ„n man ligger pĂ„ efter gymnasieskolan. Det spelar ingen roll om du har fĂ„tt kunskapen genom att studera eller genom att arbeta nĂ„gra Ă„r. 

YH-utbildningarna brukar vara mellan 1,5 och 2 Ă„r lĂ„nga. MedelĂ„ldern bland studerande Ă€r 31,5 Ă„r. 

– Det Ă€r en ganska hög medelĂ„lder Ă€n sĂ„ lĂ€nge. Sedan kan ju det hĂ€r förĂ€ndras över tid. Det Ă€r fortfarande sĂ„ att gymnasieeleverna i hög grad inte ser yrkeshögskolan som en naturlig vĂ€g vidare. 

Eskilstuna och StrĂ€ngnĂ€s tillhör sedan Ă„rsskiftet Handelskammaren MĂ€lardalen. Maria Granberg Ă€r positiv till YH-center i Eskilstuna dĂ€r nĂ„gra av de yrkeshögskoleutbildningar som finns att söka pĂ„ orten bedrivs. PĂ„ YH-center finns utbildningsmĂ€klare som fĂ„ngar upp företagens behov och ger stöd Ă„t utbildningsanordnare som vill starta nya YH-utbildningar. Till YH-center kan studerande Ă€ven komma för att delta i satellitutbildningar som sker pĂ„ schemalagda tider dĂ„ lĂ€rare som befinner sig pĂ„ annan ort undervisar via videokonferenssystem. 

– I och med att Eskilstuna och StrĂ€ngnĂ€s nu Ă€r med i vĂ„r handelskammare hoppas vi sĂ„ klart kunna samarbeta med bĂ„de kommunerna och med nĂ€ringslivet. Vi har en dialog med de anstĂ€llda pĂ„ YH-center i Eskilstuna om hur vi kan hitta samarbetsformer och hjĂ€lpas Ă„t för att stĂ€rka upp Ă€nnu mer. Vi ser att ju fler som jobbar med det hĂ€r desto bĂ€ttre. 

Regeringen har beslutat att utöka antalet studerandeplatser pĂ„ yrkeshögskola frĂ„n dagens cirka 50 000 till 70 000 Ă„r 2022. – Det Ă€r en vĂ€ldigt stark politisk enighet kring det hĂ€r, sĂ€ger Maria Granberg. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!