I höstas beslutade den politiska majoriteten att 577 lägenheter i Eskilstuna Kommunfastigheters bestånd ska säljas, däribland de 428 lägenheter bolaget har i Viptorp. Hälften av realisationsvinsten ska gå till kommunen för välfärdsinvesteringar. Den andra hälften, cirka 300 miljoner kronor, stannar i bolaget och ska användas för nybyggnation och renoveringar.
– Allmännyttan kommer fortsätta vara en stark kraft och försäljningen innebär att bolagets skuldsättning minskar, samtidigt som de får ekonomiska resurser att renovera befintligt bestånd samt bygga nytt, sade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) när beslutet presenterades.
Beslutet har lett till protester från bland annat V, MP, Hyresgästföreningen samt många av de boende i Viptorp som befarar att en försäljning kommer att leda till kraftigt höjda hyror.
Under onsdagen träffade några av dem Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som passade på att åka till Viptorp i samband med ett besök på Folk och Kultur i Eskilstuna.
– Jag vill lyssna på hur de boende har det och hur de ser på beslutet om försäljning. För mig är det viktigt att ta med konkreta exempel till partiledardebatterna. Det finns en betydande oro för att kommande hyreshöjningar gör att man inte kan bo kvar. Det handlar om att människor trängs ut ur sina hem, att låginkomsttagare hamnar längre och längre bort. Våra städer blir mer och mer uppdelade och de utförsäljningar vi ser i många kommuner är själva motorn i den utvecklingen, säger Jonas Sjöstedt.
En av de Viptorpsbor som deltog vid mötet var Carina Träff. Hon är orolig för att inte kunna bo kvar i sin lägenhet om hyran höjs.
– Jag är låginkomsttagare och kommer inte att kunna få en lägenhet någon annanstans.
Christian Lundström, även han boende i området, befarar att hyresgästerna kommer att få mindre att säga till om efter en försäljning.
– Med en privat hyresvärd blir det svårare för oss boende att påverka. De flesta som bor här är emot försäljningsplanerna men tyvärr verkar många tro att det är kört.
Jonas Sjöstedt poängterade att så inte behöver vara fallet.
– Det går att stoppa försäljningen. Det finns exempel där det gjorts, bland annat i Göteborg där Victoria park skulle köpa ett bostadsområde. Kommunen stoppade köpet därför att man bedömde upplägget som oseriöst. Så det är inte försent förrän ett avtal har skrivits under.