Var tredje Eskilstunabo blinkar inte i rondeller

Snittet i Sverige ligger på 38 procent när det gäller att inte använda blinkers vid ändrad färdriktning. Eskilstunaborna är bättre än snittet, 31 procent, men är fortfarande långt ifrån godkända.

"Vi konstaterade att det var ganska många som inte gjorde något tecken alls när de skulle lämna en rondell", säger Sture Jonsson, medlem i Riksförbundet M Sverige i Eskilstuna och Strängnäs.

"Vi konstaterade att det var ganska många som inte gjorde något tecken alls när de skulle lämna en rondell", säger Sture Jonsson, medlem i Riksförbundet M Sverige i Eskilstuna och Strängnäs.

Foto: Niklas Holm/Privat

Eskilstuna kommun2020-04-13 06:04

Riksförbundet M Sveriges lokalklubbar har undersökt blinkersanvändningen. Av 30 000 kontrollerade trafikanter är det närmare fyra av tio, 38 procent, som inte använder blinkers när de ändrar färdriktning.

– Jag var själv med och gjorde undersökningar vid rondeller i Eskilstuna, säger Sture Jonsson, som är med i lokalklubben i Eskilstuna och Strängnäs, och fortsätter:

– Vi konstaterade att det var väldigt många som inte gjorde något tecken alls när de skulle lämna en rondell.

Han berättar att han stod vid Sveaplan, Idunplan och Gillbergaplan och kontrollerade trafikanter.

– Det gällde inte bara anmärkning på första svängen ur rondellerna, även andra och tredje svängen för att se hur det fungerade. Störst fallerade personbilar, alltså privatchaufförer. Där ingår även skåpbilar, förklarar Sture Jonsson.

I Tyresö var man sämst i Sverige på att använda blinkers, hela 65 procent nonchalerade reglerna. Luleå var bäst, endast 10 procent undvek att blinka ut ur rondellerna.

Samma undersökning gjordes 2015 och resultatet har inte förbättrats.

– Att göra tecken är en säkerhetsfråga och får trafiken att löpa smidigare vilket i sin tur gör att det blir säkrare för de som ska in i rondellen. Fungerar det inte skapar det tveksamhet och risk för olyckor, avslutar Sture Jonsson.

Ej blinkat eller givit annat tecken vid sväng kan ge böter på 500 kronor.

Undersökningen gjordes på 22 orter i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!