Vardaga vann upphandling av nytt äldreboende

Det blev vårdbolaget Vardaga som vann Eskilstuna kommuns upphandling av ett nytt vård- och omsorgsboende. Det nya boendet ska rymma 60 platser och stå klart om drygt ett år.

Omsorgsföretaget Vardaga har vunnit kommunens upphandling av ett nytt vård- och omsorgsboende. Det ska placeras intill Rothoffsparken och bygget är redan i gång sedan en tid tillbaka.

Omsorgsföretaget Vardaga har vunnit kommunens upphandling av ett nytt vård- och omsorgsboende. Det ska placeras intill Rothoffsparken och bygget är redan i gång sedan en tid tillbaka.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2020-03-04 06:43

Under måndagen offentliggjorde vård- och omsorgsförvaltningen att Vardaga äldreomsorg AB vunnit upphandlingen av 60 nya demens- och äldreboendeplatser i Eskilstuna kommun. Företaget, som ingår i den börsnoterade koncernen Ambea (tidigare Carema),  finns inte representerade i Eskilstuna sedan tidigare men driver olika typer av boenden på ett hundratal platser i landet. 

– Vi välkomnar Vardaga till Eskilstuna och ser fram emot ett gott samarbete, säger Johan Lindström, chef på vård- och omsorgsförvaltningen och tillägger att företaget haft ett bra utfall i den kvalitetsutvärdering som gjorts i samband med upphandlingen.

Det nya boendet, som fastighetsbolaget Vectura påbörjade bygget av redan i höstas, blir centralt placerat på fastigheten Vapnet 3, mellan kontorshuset Tullgatan 8 och Rothoffsparken. Det kommer att bestå av 60 platser och ska när det stå klart för inflyttning under andra kvartalet 2021 ersätta Oxens vård- och omsorgsboende på Klostergatan. Hälften av de nya platserna är avsedda för demensvård och hälften för traditionellt äldreboende. 

Förutom Vardaga hade endast ett företag, Ansvar och omsorg AB,  lämnat in anbud. 

Förutsatt att inte upphandlingen överklagas kommer kommunen att skriva avtal med Vardaga om två veckor.

Avtalet sträcker sig över fyra år och kan sedan förlängas i två omgångar med två år vardera. Den årliga kostnaden för kommunen beräknas uppgå till 41,5 miljoner kronor.

– Som mest kan det under åtta år handla om 330 miljoner kronor. Men vi kommer att köpa platser styckevis, det är kommunens behov som får styra. Det finns ingen garanti att vi kommer att belägga alla platser, säger Johan Lindström.

Den politiska majoriteten har i olika sammanhang angett att det behövs byggas ett nytt äldreboende om året de närmaste åren. Vartannat ska drivas i kommunal regi, vartannat privat. 

Det senaste tillskottet av vård- och omsorgsboenden i Eskilstuna är Bolindergården på kvarteret Nätet på Norr. Dit har boende på den nedslitna Trumslagargården nyligen flyttat in. På tur efter Vardagas boende vid Rothoffsparken står ett nytt boende i Skiftinge med 88 platser. Det ska ersätta Djurgårdens äldreboende och drivas i kommunal regi.

– Byggstarten har försenats några månader men vi räknar med att inflyttning ska kunna ske i Skiftinge under hösten 2021, säger Johan Lindström.

Karta: Rothoffsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!