När Johan Sörberg, domare i "Hela Sverige bakar" ombeds att dela med sig av ett recept inför julen faller valet på ett enkelt och schysst knäckebröd. Men självklart går det inte att träffa ett proffs av hans kaliber utan att reda ut hur man bäst åstadkommer fina lussekatter. Så här års brukar två frågor röra sig i huvudet på ovana bagare: Varför blir mina lussekatter torra? Och ska det vara någon kesella eller inte?
Det är inte första gången Johan Sörberg reder ut begreppen.
– Det folk bakar mest är vetebullar och så lussekatter till jul. Majoriteten utgår från Kungsörnens recept på mjölpaketet och det är ett idiotrecept. Allt är helt fel, från början till slut.
Ett annat problemet är att folk höftar.
– Inte ens jag höftar, någonsin.
Sedan kommer vi till uppskattningen av temperaturen. Det är inte tillförlitligt att stoppa fingret i mjölken.
– När du tycker att det är 37 grader så är det snarare 45 grader.
Jästen klarar sig förmodligen men sedan väntar nästa problem, att man ofta förvarar vetemjölet för varmt.
– Allt detta bidrar med värme och proteinerna i vetemjölet bryts ner vid 25 grader.
Degen är varm, man tillsätter för mycket mjöl och man har för bråttom. Därefter väntar nästa fel.
– Sen låter man den stå och jäsa ovanpå ugnen.
Istället kan man följa Johan Sörbergs recept nedan.
Och kesellan?
– Finns ingen poäng.
Lussekatter
500 gr vatten
1100 gr vetemjöl
250 gr smör, rumstempererat
250 gr strösocker
70 gr jäst
15 gr salt
15 gr saffranskoncentrat (5 gr saffran, 10 gr rom/konjak/vodka, 10 gr strösocker. Allt blandas och får stå minst en vecka, gärna två.)
200 gr russin, lägg i degen när den är färdigkörd i maskinen
Blanda till en deg, på lågväxel, ca 10-15 min.
Låt vila i rumstemperatur 30 minuter.
Dela degen i 70-gramsbitar, rulla ut till lussekatter.
Sätt in plåten i en avstängd ugn.
Sätt en plåt eller liknande med högre kanter i botten på ugnen.
Häll sjudande vatten i formen/plåten som står i botten av ugnen.
Låt jäsa till minst dubbla storleken, byt vatten om det behövs.
Ta ut plåtarna med lussekatter och sätt ugnen på 230 grader.
Sätt in plåten i ugnen och grädda dem ljusa.
När lussekatterna är klara penslar man med ett uppvispat ägg med lite vatten och salt.
Knäckebröd
500 gr vatten
500 gr rågmjöl
250 gr fullkornsdinkelmjöl
15 gr jäst
20 gr honung
20 gr salt
Allt blandas på lägsta växel i ca 10 min.
Plasta degen och lägg i kyl 24 timmar.
Tag ut och kavla tunt på mjölat bord, kavla till cirka 1,5 mm, lyft degen då och då och mjöla så att den inte fastnar.
Pensla eller spraya på vatten, valfria kryddor/frön/flingsalt och grovt mjöl ovanpå.
"Nagga" med en gaffel, mycket.
Lägg på plåt.
Sätt ugnen på 210 grader.
Låt jäsa i ca 30 min.
Grädda 10-15 min beroende på storlek och ugn.