Eskilstuna satsar på biokolsanläggningar

Nu ska djurbajs och annat avfall från Parken Zoo omvandlas till biokol som i sin tur kan användas för att få bördigare jord i parkens egna odlingar.

14 april 2016 13:00

Naturvårdsverket har beviljat Parken Zoo och Eskilstuna/Strängnäs energi och miljö sammanlagt nästan 2,5 miljoner kronor för att delfinansiera bygget av två biokolsanläggningar i Eskilstuna.

– Jag har legat på som en iller för att få resultat. Det är så roligt att Naturvårdsverket nu insett fördelarna med biokol, säger Per Ekstorm, utvecklare och projektledare vid kommunledningskontoret i Eskilstuna och en av hjärnorna bakom ansökningarna.

Den ena anläggningen ska ligga i Ärla utanför Eskilstuna och den andra inne på Parken Zoos område. Tanken är att den senare ska ta hand om det avfall från Parken Zoo som tidigare transporterats till Norrköping för förbränning. Att köra i väg djurspillning och annat parkskräp till en annan ort har kostat mycket pengar.

– En egen biokolsanläggning är bra både för miljön och kostnadseffektivt för vår egen verksamhet. Vi slipper transporter, och vi får fram biokol som vi kan använda i vår trädgård, säger Lars Moren, Parken Zoos miljöchef.

Förutom att det biokol som tillverkas på plats kan användas direkt i parkens egna odlingar ska överskottsvärmen som bildas vid kolframställningen utnyttjas för att värma upp Parken Zoos växthus.

Även i den nya anläggningen i Ärla ska diverse avfall göras om till biokol. Också där är planen att kolet ska tjäna som jordförbättrare i trädgårdssammanhang men det kan också användas som reningsfilter, till exempel runt återvinningscentralen vid Lilla Nyby.

– I nuläget är biokol en bristvara, säger Per Ekstorm.

Överskottsvärmen från kolproduktionen i Ärla är tänkt att värma upp bostäder och lokaler som ligger nära anläggningen.

Per Ekstorm räknar med att de båda anläggningarna kan vara klara innan årets slut.

– Själva bygget är inte så komplicerat. Det gäller bara att projekteringen kan komma i gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Oscarsson