Det är trafikchefen Tomas Bonér som svarar på alla frågorna rörande Eskilstunas avhopp från Cykelfrämjandets årliga undersökning hur mycket de svenska städerna gör för sina cyklister.
Han är noga med att understryka att det bara handlar om ekonomi. Inget annat.
– Vi har fått minskade ekonomiska ramar just nu och då valde vi att kliva av just Cykelfrämjandets kommunvelometer. Sedan får vi se om vi gör bedömningen att vi blir med igen till nästa år eller inte. Det har vi inte diskuterat i nuläget.
I början av just den här jämförelsen – hur mycket de svenska städerna satsade på att utveckla cykeltrafiken – medverkade Eskilstuna vartannat år: Premiäråret var man med, men inte 2011. Året därpå blev platsen tolva bland 33 medverkande och 2013 deltog man inte igen. 2014 blev man fyra, 2015 tvåa, knappt slagen av Malmö, och 2016 fyra igen.
Det viktiga, anser trafikchefen, är att Eskilstuna behåller sitt intresse att fortsätta att bygga ut gång- och cykelnätet, och målsättningen att få många fler att välja cykeln som transportmedel står också den orubbligt fast.
– Vi har stora utbyggnadsplaner när det gäller gång- och cykelvägar både för i år och de kommande åren, fortsätter trafikchefen och pekar som exempel på ombyggnaden av Kungsvägen och Lasarettsgatan mellan Carlavägen och Mälarsjukhuset. En investering på sammanlagt 4,3 miljoner kronor som ska verkställas under året.
I år ska också en gång- och cykelbana på Eskilsgatan byggas för 2,5 miljoner kronor, Uttermarksgatan får en ny gång- och cykelväg för 3 miljoner kronor och Sundbyvägen får en för 1,5 miljoner kronor.
Nästa år väntas ett byggprojekt iscensättas på Klostergatan för tre miljoner och 2022 ska cykelbanan till Sundbyholm byggas klart för kalkylerade tre miljoner.
2023 byggs en gång och cykelväg längs med sträckan Folkesta och Dalby och året därpå byggs en bro för fotgängare och cyklister över ån vid Brunnsta. Två projekt som förväntas kosta 40 miljoner.
Frågan om Eskilstuna ändå är frånsprunget i utvecklingsarbetet av de andra städerna med över 100 000 invånare framkallar ett försiktigt pass från Tomas Bonérs sida. Cykelfrämjandet menar att Eskilstuna har tappat många poäng i mätningarna genom att man i snitt investerat 125 kronor per invånare när andra städer ligger på en investering på i snitt 388 kronor per invånare.
–Jag kan inte riktigt göra den bedömningen eftersom jag inte har sett de här siffrorna.