Finländska valet en rysare

Under söndagskvällen var det många som följer rösträkningen i det finska riksdagsvalet framför tv-apparaterna. I lördags förra helgen förhandsröstade över 200 finländare i Eskilstuna.

17 april 2011 15:09

– Många skrattar åt Sannfinländarna. De kommer aldrig få igenom sin politik, säger Erkki Parviainen, ordförande i Torshällas finska förening.


Röstberättigade runt om i hela landet kunde förhandsrösta förra helgen och i Eskilstuna hölls vallokalen öppen under lördagen och söndagen.
– Vi röstade i vår föreningslokal och på lördagen var det över 200 som röstade. Hur många det var på söndagen vet jag inte, säger Jorma Tuominen, ordförande i Eskilstunas finska förening.


Valet verkar bli en riktig rysare. I den sista stora valdebatten diskuterades skatter, välfärdspolitik och invandring. Partiet Sannfinländarna, som jämförs med Sverigedemokraterna, väntas få 15,5 procent av rösternas, enligt Yle:s opinionsundersökning.


Hur går diskussionerna kring Sannfinländarnas politik?
– Halva folket skrattar. Det är på samma sätt som med Sverigedemokraterna, de kommer aldrig att få igenom sin politik. De vill bort från EU men det är ju omöjlig, säger Erkki Parviainen.


Den finska politiken är inte uppdelad i block, som den svenska, och Erkki Parviainen tycker att den finska traditionen är att föredra.
– Det funkar bättre i Finland. Där kan moderaterna och socialdemokrater jobba ihop, här i Sverige är det en omöjlighet.


Föreningarna i Eskilstuna har inte organiserat någon valvaka, utan de medlemmar som är intresserade följer utgången av valet hemma i tv-soffan. Vallokalerna stänger klockan 20 i kväll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa