Kriminalvården vill inte korta livstidsstraff

Den 49-årige man som år 1992 ströp Anna Jensen till döds bör inte få sitt livstidsstraff tidsbestämt. I alla fall inte om kriminalvården får bestämma.

1 juni 2011 06:05

49-åringen har suttit 19 år i fängelse för mordet, som han begick efter att ha försökt tvinga till sig samlag med den 18-åriga kvinnan. Han hade lurat ut henne på landet utanför Eskilstuna under förevändning att hon skulle få sommarjobb.

Mannen ansökte för en tid sedan om att få livstidsstraffet tidsbestämt. Kriminalvården har nu yttrat sig om lämpligheten i detta och säger nej till idén. Den åsikten baserar de ansvariga på att 49-åringen inte velat slutföra någon riskbedömning eller brottsrelaterad programverksamhet i fängelset. Och med tanke på att han dömdes för flera våldtäkter innan han begick mordet, skulle det vara viktigt för honom att genomgå programbehandling, menar de ansvariga på kriminalvården.

49-åringen har också haft svårt att samarbeta med personalen på Skogomeanstalten i Göteborg, där han sitter fängslad. Han har ännu inte bedömts klara obevakade permissioner.

Härnäst ska Rättsmedicinalverket yttra sig över återfallsrisken för 49-åringen. Först i höst kan hans fall prövas i Örebro tingsrätt, som handlägger alla ansökningar om tidsbegränsning av livstidsstraff.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa