Stor konferens om våld hålls i Eskilstuna

Hedersvåld och våld i nära relationer. Det var huvudämnena i en föreläsning av sociologidoktorn Mehrdad Darvishpour som hölls i Eskilstuna i dag. Just nu pågår en tvådagars konferens om kvinnor i missbruk och våld.

10 november 2011 20:10

Ett 100-tal deltagare från Skellefteå i norr till Malmö i söder träffas just nu i Eskilstuna. Konferensen, som började i dag, arrangeras av KIM, Nationellt nätverk för Kvinnofrid i Missbruksfrågor. De två stora ämnesområdena är kvinnor i missbruk - och kvinnor som utsätts för våld.

– Deltagarna är framför allt kvinnor - som jobbar med kvinnor. När dessa två dagar är över hoppas jag att de tar med sig kraft för att jobba vidare. Och att de tar med sig kunskap från varandra! Vi träffas ju för att utbyta erfarenheter, säger Åsa Johansson, boendestödjare på Kvinnobo i Eskilstuna, som är en av de som anordnat konferensen.

Mehrdad Darvishpour är filosofie doktor i sociologi och forskar om genus och etnicitet. Han håller även kurser i ämnena våld i nära relationer och hedersvåld. I går föreläste han som en del av KIM-konferensen. Han kritiserade det faktum att hedersvåld ofta förknippas med en viss kultur - och hävdade att hedersvåld finns överallt.

– Hedersvåld bottnar i att män försöker kontrollera kvinnors sexualitet. Det är ett beteende som funnits i alla tider - även i Europa. I stället för att tänka på olika kulturer måste man fokusera på hur makten är fördelad i familjen - det gäller för all typ av våld i nära relationer. Genom att öka kvinnors makt kan man minska våldet, säger Mehrdad Darvishpour.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa