10 000 kronor i böter för påkört vilt

Han körde på en dovhjort, ringde försäkringsbolaget och anmälde olyckan och inväntade en bärgningsbil som hämtade både honom och bilen. Men att han skulle kontakta polisen och anmäla att han kört på ett vilt djur missade han.

30 januari 2012 16:59

Det blev han medveten om när han kom till jobbet en stund senare. Han märkte inte heller ut platsen där olyckan inträffat. Nu har mannen, en 27-åring, dömts till böter av Eskilstuna tingsrätt. Totalt 10 400 kronor, eller 40 dagsböter om 260 kronor - ska mannen böta.

I domen poängterar tingsgrätten att en förare av ett fordon sedan den 1 januari 2010 är skyldig att snarast möjligt märka ut olycksplatsen - och underrätta närmaste polis om man krockat med vissa djur, bland annat dovhjortar. Tingsrätten är kritisk till att 27-åringen gick iväg på ett arbetsmöte på jobbet - när han inte fick kontakt med polisen direkt. Han borde ha underrättat polisen snabbare än så, menar tingsrätten.

Olyckan ägde rum på riksväg 56, mellan Västermo och Eskilstuna, vid 08-tiden den 28 oktober förra året. Först klockan 12.42 fick polisen in en anmälan. En eftersökspatrull som skickades ut hittade senare den döda dovhjorten intill vägbanan.

27-åringen döms för brottet förseelse mot jaktlagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!